söndag, december 16, 2012

Lugnt inför jul

Inför första advent kände jag en viss julstress. Vi hade inte ens köpt ett datumljus då. Jag som sagt i flera år att jag ska planera bättre...
Nu känner jag dock att jag är i fas och behöver inte stressa in i det sista. Jag (vi) gör det vi vill för att skapa en stämningsfull jul i vårt hem. Släpper på så kallade krav och måsten.

Julklapparna är klara och granen är på plats (uppburen från matkällaren). Julmaten är inhandlad. Det är sparsamt pyntat och hyacinterna sprider väldoft.

Idag har jag bakat vörtbröd, pepparkakor, mjuk pepparkaka och saffransbiscotti. Det doftar ljuvligt i huset.

I år har vi valt att skänka en slant till Musikhjälpen istället för att skicka julkort med posten till våra vänner. På så sätt kan fler barn få tillgång till rent vatten.

Städar gör vi i helgen och julgodis blir uppesittarkvällens sysselsättning när lilla E är här.

Ser fram emot att få hem hela familjen med barn och barnbarn i jul.

Väntetider inom psykiatrin

Idag sändes en nyhet på Radio Jönköping om väntetiderna inom psykiatrin. Oppositionen vill ha siffror på tiden mellan första besök och behandling, vilket kan redovisas för somatisk vård. Det är också så att det är ett krav att mäta väntetiden till behandling/operation inom exempelvis kirurgi och ortopedi för att få del av kömiljarden. Något sådant krav finns inte för psykiatri. Där är det tid för första besök som mäts. I augusti var det 15 patienter i vårt län som väntat längre än 60 dagar på ett första besök. På sajten väntetider i vården kan man se att det är högst fyra veckors väntetid på ett första besök inom psykiatrin i länet.

Det är inte alldeles enkelt att hitta rätt mätmetod för när behandling påbörjas. Det kan ju vara så att behandlingen startar redan vid första besöket i form av läkemedel. När det gäller utredning för en neuropsykiatrisk diagnos för vuxna vet vi att väntetiderna är alldeles för långa, även om vi halverat dem från 3 år när vi tog över styret av landstinget till 1,5 år. Här handlar det också om att svara upp med stöd när en diagnos getts. Detta gäller även kommunerna.

Anledningen till att inte tid för behandling inom psykiatri omfattas av kömiljarden är just svårigheten med att veta vad som ska mätas. Jag har lyft frågan med socialministern och man tittar på detta.

Nu när även psykiatrin i vårt landsting är inne i Cosmic ska det kunna gå att mäta tid från första besök till påbörjad behandling så att vi får siffror på hur det ser ut och kan göra uppföljningar. Och givetvis är det så att psykiatrin har gett behandling utifrån behov utan att vi har kunnat mäta det i statistik.

Även fåglarna får julgodis

Jag är svag för julmagasin och köper några stycken varje år. Får inspiration till pyssel, mat, bak mm

I år hittade jag tips på hur man kan göra eget fågelgodis i Lantlivs pysselbilaga. Det var enkelt och smidigt att göra och blir också finare än de där köpenäten med fågelmat.

Nu har fåglarna hittat till godiset och katten ligger i köksfönstret och tittar på dem.

söndag, december 09, 2012

Salsiccia


Under våra besök i Tursi har vi förälskat oss i den otroligt goda korven salsiccia piccante rosso. Kryddstark korv som kostar ca 5 euro/kg att köpa färsk i butik. En korv som kan användas till en mängd rätter. Tog med mig ca 1 kg hem när jag var i Tursi i november. Här hemma har vi letat oss igenom butikernas (skrala) utbud av salsiccia, men inte hittat "vår" korv. Och dyra är de små korvarna också! Vad gör man? Jo, egen hemgjord salsiccia.

Vi har googlat recept för att hitta rätt kryddblandning och det har inte varit det lättaste. Så vi experimenterade lite med kryddblandningen. Korvarna blev goda, men vi fick inte till DEN smaken. Nu hoppas jag att C vill dela med sig av hemligheten när vi besöker Tursi över nyår.

måndag, december 03, 2012

Glöggkampanj

Så här i vinterkylan inför jul, drar vi kristdemokrater igång den årliga glöggkampanjen. I Jönköpings kommun kan du träffa mig och kommunalrådet Andreas Sturesson tillsammans med lokalpolitiker vid 13 tillfällen fram till jul. Idag var vi på Hoppets torg och imorgon är vi i Huskvarna. Kul att sprida glädje och värme!

lördag, december 01, 2012

Adventspyssel

Imorse var jag lätt stressad över alla uppdateringar på Facebook om julbak och adventspyntande. Vi hade inte ens köpt ett datumljus...
Idag tog vi tag i saken och har pyntat och pysslat mest hela dagen. Men vi är långt ifrån klara. Lussekatter får bakas imorgon.

Några bilder från dagens pyssel: