måndag, februari 21, 2005

Si!

I går folkomröstade spanjorerna om EU:s nya "grundlag". Det blev ett rungande si! 76,8 procent av de som röstade valde en ja-röst. Valdeltagande var som väntat lågt, bara 42 % gick och röstade. Och vad säger egentligen ett sådant valresultat när 6 av 10 avstod från att rösta?

I TV intervjuades ett antal spanjorer som menade att man inte fått tillräckligt med information och därför avstod från att rösta. Den svenska journalisten menade att spanjorerna fullkomligt dränkts i information. Det egna ansvaret att söka information kvarstår, men man kanske inte orkar bry sig och då skyller man på "dålig information". Detta känns igen från den svenska EMU-omröstningen.

I Sverige vill, enligt SIFO, 58 % av svenskarna folkomrösta om den nya "grundlagen". För mig är detta en gåta. Vad är det man egentligen vill folkomrösta om? Enskilda paragrafer man inte gillar eller är det helheten som är totalt fel? Och vad betyder isåfall ett nej, att det är bra som det är med ett antal olika fördrag?

Nej, riksdagen bör avgöra denna fråga. Precis som socialdemokraterna och de borgerliga partierna kommit överens om. För jag tror inte att det i grunden handlar om "grundlagen", utan om att svenska folket överlag är skeptiska till EU. Detta skulle vara ytterligare ett sätt att "ge makten en knäpp på näsan." Sverige är med i EU och ska vara med och utveckla EU-samarbetet till det bättre.

De som vill folkomrösta i denna fråga kanske även vill folkomrösta om andra lagtexter som riksdagen hanterar, exempelvis om Sverige ska ha en könsneutral äktenskapslagstiftning eller ej.

Inga kommentarer: