torsdag, juni 23, 2005

Nej till höjd moms

Den statliga "momsutredningen" föreslår att man ska införa en enhetlig moms på 21,7 procent. Motiveringen är att det skulle närma sig den genomsnittliga nivån på moms inom EU på 19,6 procent och skulle underlätta för företag och myndigheter. Visst skulle det vara enklare med en enhetlig momssats, men inte på denna höga nivå som föreslås. Det förslag som den statliga utredningen lägger skulle innebära höjd moms på mat, turism och kultur. Matpriset skulle höjas med ca 10 procent. Jag har tidigare skrivit om att det vore ett dråpslag mot de med låg inkomst att höja momsen på mat (se inlägg den 30 april). Alla behöver ju som sagt äta och har man inga ekonomiska marginaler blir det oerhört tufft. Det är helt fel väg att kompensera i efterhand för höjd matmoms genom högre bidrag till exempelvis barnfamiljer. Det hjälper ju inte en fattigpensionär som ska köpa mat.

Man kan ju undra om denna statliga utredning läst Turistpolitikens mål. Där kan man läsa att: "Det övergripande målet för den statliga turistpolitiken är att Sverige ska ha en hög attraktionskraft som turistland och en långsiktig konkurrenskraftig turistnäring." En genomsnittlig momssats på den nivå som den statliga utredningen föreslår innebär exempelvis dyrare restaurangbesök, taxiresor och inträden på nöjesparker. Hur går det ihop?

Svensk turistnäring omsätter årligen 163,5 miljarder kronor årligen och utgör ca 2,63 % av Sveriges BNP. Sysselsättningen inom den svenska turistnäringen är ca 126 000 helårsverken. Man kan se en ökning inom turistnäringen. En höjning av momsen skulle innebära färre jobb inom denna sektor. Pär Nuder har sagt nej till en höjning av matmomsen. Kommer Nuder att säga nej till en höjning av momsen som skulle drabba turistnäringen?

Inga kommentarer: