fredag, februari 15, 2013

Äntligen! *uppdaterad*

Idag har Läns-LAKO (landsting och kommuner i samverkan) äntligen fattat beslut om att inrätta ett Barnahus i Jönköpings län. Ett oehört viktigt beslut för barn som utsatts för våld och övergrepp. Men även för unga förövare. Barnet sätts i centrum och myndigheterna samverkar under samma tak. Genom samverkan underlättas och påskyndas bedömning och behandling av dessa barn i en utsatt situation.

Frågan om att inrätta ett barnahus motionerade Socialdemokraterna om 2006 i landstinget och den bifölls i stor politisk enighet 2007. Under 2008 utreddes frågan av Läns-LAKO men tyvärr föll förslaget pga att alla kommuner inte var med och då ville inte åklagaren vara med samt att det var en ekonomisk kris då. Sen har frågan legat på is.
Under förra året initierade jag frågan igen via Läns-LAKO och nu har det gått undan. En kommun, Aneby, har inte tagit ställning till det nya förslaget men övriga kommuner, åklagare, polis och landstinget är överens om att inrätta ett barnahus. Rent fysiskt kommer barnahuset att finnas i Jönköping.

Idag har vi alltså fattat beslut och barnahuset är tänkt att starta 2014. Jag är glad för barnens skull!

Medias rapportering om beslutet:

SVT Jönköpingsnytt
Radio Jönköping
NUtidningen
TV4 Jönköping

Även JP har skrivit om beslutet, men tyvärr kan jag inte länka till artikeln.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

Mitt inlägg gäller inte en kommentar till ditt inlägg här och det ber jag om ursäkt för. Men jag skriver just nu runt till en rad politiker inom Alliansen.

Jag undrar hur du som Kristdemokrat ser på vinsterna som riskkapitalbolagen gör i skolorna. I och med att den nya skollagen trädde i kraft 2010 tar privata skolkoncerner över en växande del av skolmarknaden. Sedan dess har 2/3 av gymnasierna tagits över av riskkapitalkoncerner.
Lärarna som arbetar på dessa skolor har betydligt sämre avtal och löner, pga av att riskkapitalbolagen ska generera 25-30% vinst varje år. Det innebär bla att jag själv som lärare har fått gå från 18 timmars undervisningstid till 30. Jag har fått mycket mindre planeringstid något som direkt drabbar eleverna. Min arbetsgivare tycker inte att det gör så mycket. Det viktiga är att jag ökar genomströmningen av elever som går ut skolan med ett gärna Väl Godkänt betyg.
Samtidigt som skolans lärare har en extremt hög arbetsbelastning, har vi också fått ta över administratörens uppgifter då man skurit ner på det också, liksom på vaktmästarens och städarens. Jag får alltså stå inför mina elever och byta lysrör i taket under lektionstid och sedan städa elevcafeterian. Allt för att den skolkoncern jag arbetar åt ska kunna tjäna så mycket pengar som möjligt. Jag vet ju att ni Kristdemokrater ser väldigt positivt på utvecklingen med riskkapitaldrivna friskolor.

Jag undrar dock hur du förväntar dig att det på sikt ska gå med kunskapsnivån om man inte investerar pengarna i elevernas kunskaper utan istället på aktieägare?
Såhär skriver Expressen om Sverige och vinsterna i skolan:

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vinst-hor-inte-hemma-i-skolan/

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/en-efterlangtad-borgerlig-retratt/

Här är en skrämmande film från UR: http://www.ur.se/Produkter/165323-Varldens-basta-skitskola/Artiklar/De-tjanar-mangmiljonbelopp-pa-skolan

Mvh Gabriel
Tillbaka till bloggen