lördag, december 24, 2011

onsdag, december 21, 2011

När katten varit i farten

Färgen på kläder har betydelse

Läste en artikel i en tidning om att klä sig i rött och bli en vinnare. I artikeln hänvisar man bl a till forskning vid Göteborgs universitet som visar att herrlag i fotboll har högre vinstchanser om deras matchdräkter är röda. Det tror man beror på att rött signalerar dominans och aggressivitet.

Mina tankar gick givetvis till IFK Norrköping och deras reservställ som är snyggt rött. Hur ser statistiken ut, är det fler segrar i det röda bortastället?

Tack Viktor!

Får erkänna att det svider lite att se Viktor Rönneklev i den gröna Södratröjan. Ni som följt den här bloggen och min gamla IFK-blogg vet att Viktor varit en av mina favoritspelare och att jag har hans gamla matchtröja i garderoben. Men allt har sin tid.

Tack Viktor för åren i den vackra vita tröjan och lycka till i Södra. Och grattis till Södra som lyckats få Rönneklevs signatur på kontraktet. Det kallar jag julklapp till fansen.

Själv väntar jag på att IFK Norrköping ska komma med några bra nyförvärv lagom till jul...

Det lackar mot jul

 Vår katt Baby är riktigt förtjust i julgranskulorna (fynd på loppis) som ligger som dekoration bland hyacinterna. Rätt som det är rullar kulorna iväg över golvet...
Såg ett tips i en tidning om att spraymåla julprydnader. Så jag åkte till loppis och handlade julgransprydnader för ca 30 kronor, som sedan sprayades med silverfärg. Nöjd!
Och nu har traditionsenligt misteln hängts upp i köksdörren. Blir det några julpussar under den?

Tomten bor i Finspång

För ett par dagar sen fick vi veta av SCB att tomten bor i Finspång. Som född i Finspång fick jag mig ett gott skratt när jag läste nyheten. Samtidigt undrar jag, har de för lite att göra på SCB när de sitter och beräknar var tomten bor?!?

HPV-vaccinering och samtal om sexuell hälsa

Från och med den 1 januari 2010 ingår HPV-vaccinering (minska risken för livmoderhalscancer) i det allmänna vaccinationsprogrammet. Men upphandlingen av vaccinet har blivit en långbänk. Det har varit överklaganden efter överklaganden. Och ännu är inte sista ordet sagt.

Men, för en vecka sedan beslutade Landstinget i Jönköpings län att direktupphandla vaccin för att kunna komma igång med vaccineringen av flickor födda 1993-98 samt skolvaccineringen av flickor födda 1999 snarast möjligt. De har fått vänta alldeles för länge på att erbjudas gratis HPV-vaccin.

Det var jag som hade förmånen att hålla i ordförandeklubban när landstingsstyrelsen tog detta beslut som ett extraärende och media ville gärna ha en kommentar om beslutet.
Smålandsnytt ringde på onsdagsmorgonen och ville ha en snabb intervju. Visst kunde de få det om de kom ut till Tenhult och gjorde intervjun hemma i köket. Jag skulle nämligen med ett tåg ca 1 tim senare. När jag lagt på såg jag mig omkring hemma och insåg att jag inte skulle hinna snabbstäda. Så, jag intalade mig själv att de fick ta det som det var, småstökigt och aluminiumfolie i sofforna. Hm. De gjorde intervjun och var snälla och skjutsade mig ner till tåget. Du kan se inslaget här. Även JP, Jnytt och Radio Jönköping ville ha en kommentar om detta viktiga beslut.

Det är viktigt att vaccinera sig om man vill minska risken för livmoderhalscancer, men lika viktigt är det att  gå på cellprovskontrollerna. I samband med vaccinationen kommer flickorna i Jönköpings län informeras om sexuell hälsa, vilket jag tycker är jättebra!

fredag, december 09, 2011

Viktigt att lyssna till brukarna

I förmiddags hade jag förmånen att få vara med på ett seminarium som brukarrörelsen bjöd in till. Vi fick bl a ta del av en brukarrevision som gjorts inom missbruks- och beroendevården. Kan konstatera att det finns en del att förbättra. Det är viktigt att lyssna och ta till sig de erfarenheter brukarna och de anhöriga har. Glädjande är att ett Brukarråd har bildats på länsnivå. Ser fram emot en bra dialog för att utveckla och förbättra missbruksvården.

Radio Jönköping gjorde ett inslag från dagens seminarium. Du kan lyssna på det här.

tisdag, december 06, 2011

Från papper till digitala handlingar

Landstinget i Jönköpings län är ett miljömedvetet landsting och därför pågår ett försök med att gå från pappershandlingar till digitala handlingar med hjälp av läsplattor. Under en tid har jag ingått i testgruppen och idag var det skarpt läge för hela Planeringsdelegationen. Första tillfället när alla skulle använda sig av enbart läsplattor. Spännande! Oppositionen ansåg att det var för kort tid att förbereda sig på för att bara använda digitala handlingar, så de hade bara pappersluntorna framför sig. Vi övriga satt med våra läsplattor och visst strulade det lite, vilket gladde oppositionen. Ibland hittades inte rätt ärende p g a lite märkliga filnamn. Eller så var inte alla filer med. Och ibland strulade det med att byta mellan ärendena på plattan. Sånt för man ta under en inkörningsperiod. För det tar sin tid att lära sig nya arbetssätt och det är bara att jobba på det om vi vill minska pappersanvändningen. Både för oss politiker, men också för tjänstemännen. För det finns en del justeringar som behöver göras för att det ska fungera smidigare. Men framförallt är det en omställning i tanken.

Jag är nöjd med att vi har börjat övergången till digitala handlingar. Det är ett enormt pappersslöseri och själv kan jag få samma handling i tre upplagor innan ett ärende är beslutat. Dessutom har man "allt" med sig i en liten smidig läsplatta istället för tunga pappersluntor. Inte minst kommer tid att frigöras till annat när tjänstemännen slipper kopiering och packning av handlingar. Och jag slipper sortera mina skrivbordshögar;-)

Men jag är nog så gammaldags att jag trots allt vill ha min papperskalender kvar...

måndag, december 05, 2011

Fler psykologer, inte färre

I dagens JP kan man läsa en artikel där en företrädare för RSMH säger att det är färre psykologer i dag än på 1980-talet. Det stämmer faktiskt inte. 1999 fanns det 77 psykologer anställda, 2011 finns det 113 psykologer.

Visst är det bekymrande att personalomsättningen är hög bland psykologerna, högre än andra personalgrupper. Det är viktigt att unga psykologer (PTP-psykologer) får stöd och handledning och inte sätts i för tufft arbete. Men att kalla PTP-psykologer för praktikanter är inte rättvisande. Vi säger väl inte att en AT-läkare är en praktikant?
De senaste åren har det gjorts kraftfulla satsningar på att höja lönenivån för psykologer och idag är medellönen 34 500 kr, vilket är i snitt med riket.

Enligt Öppna jämförelser är Jönköpings län tillsammans med Blekinge, Halland och Kronoberg bäst på tillgänglighet. Ingen behövde vänta längre än 90 dagar på att få komma på besök i vuxenpsykiatrin. Utvecklingsplanen för vuxenpsykiatrin genomförs och det kommer förhoppningsvis att visa sig även i Öppna Jämförelser där Landstinget hamnar på genomsnittet på de flesta indikatorerna.

Öppna jämförelser ger bättre vård

Öppna jämförelser är ett viktigt redskap i utvecklings- och förbättringsarbetet. Vi ser hur vården i vårt landsting står sig jämfört med andra landsting och vi kan lära oss av hur andra landsting arbetar för att utveckla vården. Det finns alltid saker som vi kan göra utveckla för att stärka en vård av hög kvalitet som är patientsäker och tillgänglig. Och som helhet ökar kvalititeten i vården år för år. Öppna jämförelser är ett kvitto på det.

85 procent av länsborna upplever att dehar tillgång till den vård de behöver, vilket är bland de fem bästa resultaten i landet. Mer om resultaten för Landstinget i Jönköpings län hittar du här.

Som politiker vill man ju gärna lyfta fram Landstingets resultat som ligger i topp. Men jag tänkte kommentera en av indikatorerna där Landstinget ligger i botten, även om det är ett litet underlag och den statistiska osäkerheten är stor. Det handlar om förtidigt födda barn som vårdas på neontalavdelning för vårdrelaterad infektion. Snittet i riket är att 2 procent av barnen drabbas, Jönköpings län hamnar på föga smickrande 5 procent. Men jag räknar med att denna bottennotering i Öppna jämförelser är ett minne blott när vi får nästa års Öppna jämförelser. Neontalavdelningen har nämligen byggts om för att just stärka patientsäkerheten och minska risken för smittspridning. I budget för 2012 finns även resurser för att förstärka bemanningen i vården av de allra minsta.

Hela Öppna Jämförelser 2011 kan du läsa här.