måndag, september 05, 2011

Kristdemokraterna tar socialt ansvar

Dagens besked från budgetförhandlingarna är både glädjande och tråkiga. Glädjande är att de pensionärer med allra sämst ekonomi, främst kvinnor, får ett ekonomiskt tillskott på ca 400 kr/mån från och med nästa år när bostadstillägget höjs. Det var ett vallöfte som Kristdemokraterna var ensamma om i Alliansen. Det handlar om ungefär 250 000 pensionärer, varav 200 000 kvinnor, som tack vare Kristdemokraterna får ett tillskott i sin knappa ekonomi. Bra jobbat av Göran Hägglund som visar på socialt ansvarstagande när det råder tuffa tider!

Det tråkiga beskedet är att de tre övriga partierna i Alliansen prioriterar sänkt krogmoms istället för att sänka skatten för pensionärer. En halv seger i förhandlingarna i denna fråga är att Hägglund fått in en skarp skrivning om sänkt skatt för pensionärer 2013 eller 2014. Det är ett skarpt löfte från regeringen som förpliktigar!

Visst kan man vara besviken över att vi inte nådde ända fram i budgetförhandlingarna. Förhandlingar är dock förhandlingar och de tre övriga partierna hade tyvärr helt andra prioriteringar. Men vi nådde ändå en bit på vägen och utan Kristdemokraterna i regeringen hade det blivit 0 kr till pensionärerna i denna budget och inget skarpt löfte om sänkt skatt kommande år. Kampen för att sänka skatten för pensionärer fortsätter.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker inte detta är något att glädja sig åt. Det är bara att inse att KD har inget inflytande på politiken. I röst på KD i nästa val är en bortkastad röst.

Mia sa...

Jag hade givetvis varit gladare om vi fått med kravet om sänkt skatt på pensioner redan 2012, men övriga partier i Alliansen ville sänka krogmomsen istället.
Utan Kristdemokraterna i regeringen hade det blivit 0 kr till pensionärerna i denna budget och inte heller något skarpt löfte om sänkt skatt 2013 eller 2014. Såå, Kristdemokraterna gör skillnad i politiken!

Lennart F sa...

Det enda som är klart med detta förhandlingsresultat är att Kristdemokraterna är fullständigt ryggradslösa och att Göran H kastar sig på rygg så fort som Fredrik R säger något. Allt för att få sitta vid maktens köttgrytor.

Anonym sa...

Jag tvivlar på att du har rätt. KD skulle satt hårt mot hårt. Det fanns ett stort folkligt stöd för sänkt skatt för pensionärer istället för sänkt krogmoms. Om KD drivit det till i värsta fall en regeringskris, ja KD hade inte gått förlorande ur den striden. Det hade blivit dubbelt upp i nästa opinionsmätning.

Anonym sa...

Det är som Lennart F skriver. Ni är ryggradslösa, tyvärr är det så. Ni får nog aldrig denna chans tillbaka. Att det kommer en lika tydlig fråga igen innan nästa val är väl inte troligt och då åker ni ut ur riksdagen. Det är ledsamt men det blir nog så.

Mia sa...

Lennart F// Jag tycker att det är KD som visat ryggrad och visat vilka prioriteringar man gör i ett ekonomiskt känsligt läge. Tre partier vill ha sänkt krogmoms, KD sänkt skatt för pensionärer. KD tog rejäl strid, men tyvärr räckte inte det hela vägen. Kampen fortsätter!

Anonym// Du får tro vad du vill. Men inget av de övriga partierna hade något vallöfte om att satsa på de ekonomiskt sämst ställda pensionärerna.
Regeringskris hade inte Sverige tjänat på i detta läge. Och vad vinner man på att sitta på läktaren och gnälla istället för att vara med och påverka direkt?

Anonym sa...

Ibland är det faktiskt bättre att sitta på "läktaren", nu tror jag inte det gått så långt. Så länge man har röster i riksdagen, så länge kan man påverka, speciellt i den palamentariska situation vi nu har. Jag tror faktiskt ni fått ett större inflytande från "läktaren".