onsdag, oktober 23, 2013

Satsa på den gyllene triangeln!


Idag har jag varit på en intressant föreläsning om infektioner bland personer som injicerar droger och sprutbyte. Föreläsare var Martin Kåberg från Stockholm. 

Visste du att i västvärlden är det fler som dör av Hepatit C än HIV? 

Sprutbytesprogram finns i 86 länder och är en viktig smittskyddsfråga. Det finns evidens och rekommenderas exempelvis av WHO. I Australien räknar man med att ha förhindrat att 30 000 personer smittats av HIV och att 100 000 personer smittats av Hepatit C genom erbjuda sprutbytesprogram. Varje satsad krona har gett 4 kronor i lägre hälsokostnader. 

Sprutbytesprogram ger möjlighet att förbättra hälsan hos personer som injicerar droger då man kan ge vård, testa för HIV och hepatit, informera om risker och vaccinera mot hepatit A och B. Det ger också möjlighet till att skapa kontakt och allians för ett långsiktigt förändringsarbete som kan leda till en väg ut ur missbruk. 

Kåberg pratade om den gyllene triangeln som består av läkemedelassisterad behandling vid opiatberoende, sprututbyte och Hepatit C-behandling. (Du får tänka dig en triangel där varje del utgör en spets). Tillsammans bidrar dessa delar till bättre hälsa, minskad smittspridning och minskat riskbeteende.

I Jönköpings län har vi i dagsläget två av tre delar i triangeln.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag vill ställa en fråga. Är det förenligt med er politik att önska människor åt helvetet?

Orden är skrivna av en FD rektor. Hon är styrelseledamot i Kristdemokraterna och styrelseledamot i Kristdemokrater för en levande kyrka.

Citat
”Jag tror inte heller att vi kommer att få en ny kropp eller mötas efter döden igen. Men skulle vi få en ny kropp hoppas jag att Gud skapar om mig som jag var i 20-årsåldern och skulle vi mötas efter döden, så hoppas jag att de jag har ogillat hamnat i helvetet, och att jag själv kommer till himlen!”

Er partikamrat finns här
http://lilatankar.blogspot.se/2013/10/min-barndoms-gud.html

Själv finns jag här
http://regentags.wordpress.com/

Agnes