lördag, april 30, 2005

Vilka företräder LO?

Man måste fråga sig vilka LO egentligen företräder? Ja, inte kan det ju vara Kommunals medlemmar som kämpat för en minimilön på 15 000 kronor iallafall. LO:s senaste utspel på DN-debatt ang. finansieringen av välfärden genom höjd matmoms måste kännas som ett hån för denna grupp.

Mat måste alla äta, fattig som rik, men för den som lever med små (inga) ekonomiska marginaler är en höjning av matmomsen ett dråpslag. Svensk mat är redan i dag dyrare än EU:s i genomsnitt. Vad ska man spara in på när pengarna inte räcker till ens det nödvändigaste som mat på bordet?

För ett år sedan publicerade Rädda Barnen en skrift som heter "Dåligt ställt". I denna skrift fick barn berätta hur det var att leva i en familj som levde utan ekonomiska marginaler. Dessa barn kunde exempelvis inte delta i skolresor eller följa med kompisarna till badhuset - familjens pengar räckte inte till det. Fickpeng var inte att tänka på. Klyftan mellan rika och fattiga familjer har ökat och en höjning av matmomsen skulle göra dessa familjers situation ännu svårare.

Imorgon är det 1 maj och då ska LO ut och demonstrera. Får vi läsa "Höjd matmoms" på plakaten då? Det utjämnar ju verkligen klassklyftorna!

Inga kommentarer: