lördag, december 19, 2009

Intryck från Havanna

Havanna är en charmig stad, särskilt "gamla stan". Våra dagar på Kuba bjöd på sol och fuktig värme. Förutom våra möten, passade vi på att turista och se oss omkring i staden samt att vi tillbringade en dag på en strand öster om Havanna. Jo, vi råkade nog få lite för mycket sol den dagen...
Intrycken från denna resa är så många. Det finns så mycket att berätta. Kuba och Havanna har flera ansikten. Havanna är en färgrik stad och byggnaderna för tankarna mot kolonialtid. Den gamla delen av staden rustas för fullt. Som turist märker man inte så mycket att Kuba är en auktioritärt styrd enpartistad. Det är ingen militär närvaro på gatorna, inte heller en massa poliser. Förutom charmen är Havanna både nerslitet, fattigt, samtidigt som det finns s k "dollarbutiker" och fina hotell. Som turist är det inte alldeles lätt att hitta affärer att handla i. Maten är inte heller så mycket att skriva hem om. Själv råkade jag få i mig något som gjorde mig magsjuk.
Som turist slås man dock av att det finns en enorm potential för Kuba som turistland. Men då måste man bli mer serviceminded och produktiva. Dagens system med statliga anställningar främjar inte direkt ansvarstagande, kreativitet och produktivitet. Det ger ju inget extra.

Jag har aldrig varit i ett land där personkulten är så stark som i Kuba. Che Guevara fanns överallt. Väggar, målningar, skolor o s v. Det är lite olustigt när man ser bilder på Che och Fidel i skolorna.

Det är fascinerande att se alla gamla amerikanare på gatorna. De flesta av bilarna är faktiskt väl bevarade och välskötta och fungerar som taxis. Lada-bilarna är inte lika välskötta och man kan ju inte direkt beskylla Lada för komfort...

Inga kommentarer: