måndag, juni 13, 2011

Har vi inget eget ansvar?!?

I dagens Expressen skriver den förre LO-ekonomen Dan Andersson om att feta nobbas på arbetsmarknaden. Slutsatsen han drar är att regeringen och staten gör för lite för att minska fetman i samhället. Men vårt eget ansvar då? Varför lyfter inte Andersson fram det?

Nu vill jag börja med att poängtera att man inte ska diskrimineras av något skäl. Det kan aldrig accepteras.

Det jag undrar över är om det verkligen är så att det är statens fel att vi blir allt fetare? Är det statens fel att vi dricker kaffelatte, äter chips eller dricker mer alkohol? Visst är det ett problem att vi många gånger har alldeles för svag karaktär och är lite lata. Det är jag den förste att erkänna. De flesta av oss vet mycket väl hur man bör leva för att leva hälsosamt. Ändå gör vi inte det som vi vet är bra för vår hälsa. Fetman är ett samhällsproblem som ger ökade vårdkostnader. Men är då lösningen statliga pekpinnar, fettskatt och liknande? Eller vad där det där radikala som Andersson vill att regeringen ska göra mot fetman och den ökade alkoholkonsumtionen?

Är det inte dags att lyfta fram att vi alla har ett eget ansvar att sköta om vår hälsa och leva så hälsosamt som möjligt?

Inga kommentarer: