onsdag, juni 22, 2011

Landstingsfullmäktige i dagarna 2

Vi har haft landstingsfullmäktige i dagarna två som brukligt är vid våra junisammanträden. Vi brukar förlägga junisammanträdet ute i en av länets kommuner. I år blev det dock så att vi hade själva sammanträdet i Rosensalen i Jönköping, men ägnade en halvdag till studiebesök och middag i Habo. Intressant, lärorikt och trevligt. Inte minst var besöket i Habo kyrka en intressant upplevelse. Vilka målningar!


Ett av ärendena på dagordningen var delårsrapport. De två stora frågorna blev barnfattigdom och hyrläkare. Debatten om barnfattigdom handlade mest om vilket begrepp som skulle användas. Vi kristdemokrater försökte lyfta att det finns en fattigdom som inte är materiell, att det finns andra värden än de materiella. Varför ökar den psykiska ohälsan hos barn och unga trots att statistiken visar att alla har fått det ekonomiskt bättre (dock har inte alla haft samma ekonomiska utveckling)? Visst är det dyrare med hyrläkare. Men vad är alternativet? Ska vi låta patienterna vänta längre på den vård de behöver när det är vakanser?


Ett annat ärende som hettade till var frågan om avgiften för intyg för körkort om man blivit av med körkort efter att ha kört drog- eller rattfull. Det blev i princip en folkpartist vs resten av fullmäktige. Nu ska avgifterna ses över i samband med budget 2012.Landstingsstyrelsens avgående ordförande Peranders Johansson fick tack i debatten ...och tillträdande Håkan Jansson passade på att ge en liten programförklaring.

Landstingsstyrelsens ordförande är f ö min bänkgranne i fullmäktige.


Eftersom midsommarafton inträffar i övermorgon bjöds vi på sommartallrik till lunch och jordgubbstårta till eftermiddagsfika. Trevligt!En dag kvar, sen ser jag fram emot midsommarledighet och tid tillsammans med familjen. Jag är trött.

Inga kommentarer: