torsdag, juni 09, 2011

Poesifestivalen i Nässjö

Nästa helg är det dags för den 25:e poesifestivalen i Nässjö. På fredagen är temat poesi och politik och vi är några politiker som fått förmånen att lämna in tre dikter som en skådespelare ska läsa. Men det är inte lätt att välja ut dikter och motivera varför man valt just den dikten.

Jag har iallafall valt ut en dikt som en 14-årig tjej publicerat på BRIS hemsida. En dikt som påminner mig om varför det är så viktigt att jobba med ungdomars psykiska ohälsa. Om att vi vuxna måste våga, vilja och orka se våra barn och ungdomar som de är.

Den andra dikten är väl kanske inte en dikt, men en text ur Marcus Birros bok "Svarta vykort" (s42-45). Den lyfter fram att även män är med om ett missfall och sörjer och tar i de svåra etiska frågorna om när ett barn är ett barn och sena aborter. En aktuell fråga och vikten av en ödmjuk ton i debatten när det gäller dessa svåra etiska frågor.

Den tredje dikten är en dikt som satt på anslagstavlan i mitt flickrum och som finns kvar som ett gulnat utklipp uppe på vinden. Det är Lasse Liström, sångaren i Magnum Bonum, som skrivit den en kort tid innan han dog alldeles för ung 1983. Du kan läsa den dikten här.

Vilka tre dikter hade du valt?

Inga kommentarer: