onsdag, oktober 04, 2006

Fylld av tankar och funderingar

Sitter nu på tåget på väg hem till Tenhult. Det har varit två dagar fyllda av intressanta föreläsningar. Jodå, mappen med mina anteckningar låg kvar i garderoben på Slagthuset. Tack och lov. Idag har jag varit på ett seminarium om cultural planning och det var en intressant modell för att jobba med regional utveckling där kulturen står i fokus. Lär kanske återkomma om det.

En föreläsning som lät lite trist med tanke på rubriken "Gränslös konst", visade sig vara väldigt inspirerande. Monika Gora, konstnär och landskapsarkitekt, visade bilder på hur hon arbetat med sin konst för att skapa "livsrum" och mötesplatser. Hon förklarade hur hon tänkt när hon skapade de olika konstverken. Speciellt intressant var hennes arbete med en innergård i Västra hamnen i Malmö där hon byggt en glasbubbla med träd och växter inuti. Gården fick liv och den skyddade dessutom mot blåsten från havet. Gora sa bland annat: ska man uppleva något måste man också våga utsätta sig (jmf med hoppa fallskärm för att veta att man lever).

En fundering som finns utifrån konferensen är hur man ser på kultur. Kultur som perspektiv eller kultur som område? Urvattnar man kulturbegreppet när man betonar regional utveckling?

Inga kommentarer: