fredag, oktober 06, 2006

Stående ovationer i kammaren *uppdaterad"

Man kunde nästan ta på den förväntan som fanns i kammaren när statsministern skulle avge regeringsförklaringen. På läktaren var det fullsatt och fotograferna var många. Redan vid åttatiden var det kö utan för Allmänhetens entré i Riksdagshuset. Men Hannah hade anmält mig och Camilla som besökare, så vi fick plats på läktaren tillsammans med en del kända ansikten som sedermera visade sig vara nya statsråd…

Nu var det väl inte regeringsförklaringen som de flesta väntade spänt på. Alla ville veta; vilka blir statsråd och för vilket område?

Kände en stolthet när statsministern presenterade Göran Hägglund som socialminister och Maria Larsson som bitr. socialminister. Nu är det verkligen sant! Vi har två kristdemokratiska statsråd från länet. Och det är ju inte varje dag som det sker. Jodå, jag är också stolt för Mats Odell som bitr. finansminister.

Det var en härlig stund när riksdagsledamöterna ställde sig upp och applåderade efter Reinfeldts anförande. När hände något sådant senast?

Kristdemokraterna i Jönköpings län hade köpt blommor till de nya statsråden och dessa avlämnades i entrén till Socialdepartementet. Vakten lovade att se till att de fanns på plats när statsråden anlände.

Vi råkade passera i Gamla stan när regeringen var på väg till konseljen med kungen. Det var en hel hord med fotografer som sprang baklänges och på tvärsen för att ta sina bilder. Såg nästan lite komiskt ut.
Känns som ett privilegium att få vara med denna historiska dag och uppleva det på plats. Maktskiftet blev så mycket mera verkligt. Med mig bär jag bilder, känslor och så regeringsförklaringen i väskan som ska sparas. Nu börjar arbetet med att vinna valet 2010!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är bara nöjd med utnämningen av Bildt och Carlsten. Nya kulturministern gör väl minst sagt bort sig idagens express när hon helt plöstligt bleir medveten om att hon även har ansvar för svensk idrott.

För övrigt intressant att du som nyinvald landstingspolitiker i Jönköping län inte med ett ord nämt det som hänt på Ryhov. Vill minnas att du kritiserade att ällt för mycket pemgar satsades på rättspsykiatrin av socialdemokraterna.

Mia sa...

Anonym//
Att jag inte skrivit något om det som hänt på Ryhov beror på att jag inte har hunnit sätta mig in i det. Har befunnit mig på resande fot. Ska försöka läsa in mig på vad som har hänt.
Sen minns du fel ang. rättspsykiatrin. Det jag har kritiserat är att rättspsykiatrins kostnader står landstingen för, inte staten trots att det är de som utdömer vård (istället för fängelse). Det normala borde väl vara att det är staten som står för denna kostnad? Jmf med hur det skulle vara om respektive kommun skulle stå för kostnaden för sina medborgare som döms till fängelse.
Situationen är ju den att rättspsyk kostar enormt mycket pengar och tränger undan den "vanliga psykiatrin". Kd i landstinget har varit drivande när det gäller att få mer pengar till psykiatrin, inrättande av psykosociala team o s v. Men faktum kvarstår - de ökade resurserna går i hög utsträckning till just rättspsyk.
Jag har även kritiserat att det satsas allt för lite på psykiatrin generellt. Det räcker inte att ha en nationell psykiatrisamordnare som kan påtala problem och brister. Det måste till resurser också.