måndag, september 24, 2007

Både idrott och litteratur berikar livet

Jag höll på att sätta kvällsmaten i halsen när jag läste dagens debattinlägg i Expressen. Tennisspelaren Nisse Holm menar att tennisen räddat honom från litteraturen apropå bokmässan i veckan. Av alla fåniga debattinlägg som jag läst under åren måste nog detta placera sig på topp tio.

Tack och lov behöver man faktiskt inte välja mellan tennis (idrott) och litteratur. Det går utmärkt att kombinera. Och litteratur är inte skadligt. Tvärtom stimulerar det intellektet, språket och inbjuder till härliga möten (om än med litterära personer). Jag tycker faktiskt synd om Holm som inte fått uppleva den härliga känslan av att sjunka in i en bok och bli som uppslukad av handlingen.

Jag kan faktiskt inte alls förstå varför karln är stolt över att aldrig ha läst en bok. Det är snarare pinsamt. Dessutom är hans syn på oss läsare smått patetisk och högst fördomsfull. Som om vi inte har ett liv utanför böckerna. Ska man skratta eller gråta?

Ett tips till Holm. Nästa gång som du ska ut och flyga för att inviga någon tennisbana på någon solig ö - använd flygtiden till att läsa en bra bok. Det är inte farligt!

1 kommentar:

Marianne sa...

Bra skrivit om Nisse!

En mycket patetisk man...