onsdag, november 11, 2009

Skamligt!

Vellingeborna och dess kommunalråd borde skämmas riktigt ordentligt. Deras beteende är skamligt och ovärdigt. Hur svårt ska det vara att visa medmänsklighet? Hur skulle dessa människor vilja att deras barn togs emot om de skulle vara i samma situation som de barn och ungdomar som söker skydd i vårt land? Det är sorgligt.

Det är ju inte förvånande att reaktionerna är så stora i just Vellinge. För ett år sedan blev en kristdemokratisk fullmäktigeledamot så trakasserad att han ansåg sig tvingad att lämna fullmäktige. Vad han hade gjort? Föreslagit att kommunen skulle ta emot tre ensamkommande flyktingbarn.

Det är lika beklämmande att det är så få kommuner som vill ta emot ensamkommande barn och ungdomar. Enligt Migrationsverket är det bara 103 av 290 kommuner som har avtal med dem för att ta emot dessa barn. Varför inte fler? Det kan ju inte vara av ekonomiska skäl iallafall. Så vad är det då? Barnkonvemtionen antogs för snart exakt 20 år sedan och Sverige var drivande i arbetet att stärka barnens rättigheter. Det är dags att visa det i handling även på hemmaplan!

Jag blir bedrövad när jag läser Migrationsminister Billströms kommentarer till "Vellingeaffären". Han borde ta avstånd från de åsikter som förts fram och avståndstagandet som Vellinge kommun visat. "Det är ingen intressant fråga", säger han ett flertal tillfällen. Vad menar han? Det borde oroa honom att det så tydligt uttrycks främlingsfientlighet. Han borde ha tagit Vellinges kommunalråd i örat, inte uttryckt förståelse. Den stora frågan är inte att Malmö upphandlat transitboende runt om i mindre skånska kommuner utan att be dessa kommuner om lov. Den stora frågan är varför inte fler kommuner vill ta emot dessa barn och ungdomar, samt att främlingsfientligheten gror. Vad gör Billström åt det?

4 kommentarer:

Fredrik D sa...

Det kunde ju vara bra om man tittade på fler kommentarer som Tobias Billström gjort, innan man avkunnar sin dom. Då fattar man kanske vad han menar och inte vad en enskild journalist tycker att han menar:

Typ:

http://www.sr.se/malmo/nyheter/artikel.asp?artikel=3231728

Och i dagens Aftonbladet där han är ännu tydligare:

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article6105166.ab

Jag tycker att han verkar både pålitlig och en tillgång för Alliansen.

Mia sa...

Tycker fortfarande att han kunde vara ännu tydligare i dessa flyktingfrågor.
Jag ser inte Billström som en tillgång för Alliansen som Migrationsminister. Ta t ex vård för papperslösa och försörjningskravet. Varför har han inte varit drivande i dessa frågor?
Och då menar jag drivande i att tillse att asylsökande och gömda kan få vård och att familjer på flykt ska kunna återförenas.

jack sa...

Vellinge är ju för härligt. Inte konstigt att folk börjar sarkasmera över dem: http://lista.se/listor/fem-passande-platser-att-lagga-flyktingar-pa-522/

Kjell Stjernholm sa...

Rätt.

Det må vara maktkamp på Falcon Crest en masse mellan olika tuppar, men grundfrågan är om man ska va med o hjälpa till eller inte.

Och att just nu svartmålas en massa humanistiskt inställda Vellingebor (för dom finns ju så klart!) av sin politiska ledning.