onsdag, november 04, 2009

Sprutbyte för bättre folkhälsa

Varför är motståndet så stort mot sprutbytesprogram i Sverige? För mig är det oförståeligt. Sprutbytesprogram handlar inte om drogliberalisering och är inte heller en narkotikapolitisk fråga, utan en hälsopolitisk fråga. Det handlar om stöd och hjälp till människor som lever i en utsatt situation. Dagens debattartikel i DN kan varmt rekommenderas. Den redogör tydligt för fördelarna med sprutbytesprogram.

De tre generaldirektörerna skriver bl a:
"Sprutbyte motverkar smittspridning, ökar inte antalet narkomaner och påtvingar inte ett land en drogliberal politik. Det är något som nästan alla länder inom EU har insett och därför infört sprutbyte för missbrukare. Undantagen är Sverige – frånsett programmen i Malmö och Lund – och Grekland."

Det är beklämmande att inte Stockholms landsting ser vikten av detta. Hur ser de på den ökade smittspridningen av hiv och heptatit C i gruppen injicerande narkomaner?
I Jönköpings län är vi inte bättre än Stockholm, inte heller här finns det en vilja att införa sprutbytesprogram i den politiska majoriteten, vilket jag beklagar.

2 kommentarer:

Peter Andersson sa...

Bra Mia. Håller med dig. Skriver också om det och när det gäller stockholm är det mest pinsamma att "Ja"-sidan är i majoritet. Inklusive din partivän Stig (nyman) Men allt stoppat av Fp:s Birgitta Rydberg som till och med avskyr debatten..

/Peter

SteveE sa...

Håller till fullo med dig. Motståndarna, som väljer att inte se sprutbyten som en hälsopolitisk åtgärd utan som ett uttryck för drogliberalisering, vadar omkring i okunskap och gammalmoralistisk dy.
Samma okunskap och gammalmoralism möter jag när det gäller t. ex. läkemedelsbehandling vid ADHD.