fredag, mars 05, 2010

Familjevåld

Idag har jag varit i Värnamo på förmiddagen för att få mer kunskap om arbetet med familjevåld i GGVV-regionen. Det var ett intressant och tankeväckande samtal. Man ville hellre prata om familjevåld än kvinnovåld, för det förekommer våld även inom HBT-relationer och män utsätts för kränkningar och våld av kvinnor (om än inte i samma omfattning). Dessutom inryms barnen i begreppet familjevåld.

I GGVV-regionen har man ett projekt som heter Medverkan. Förhoppningsvis kan det bli permanent. För det behövs!

De kvinnor vi mötte idag hade en oro för att de riktlinjer och handlingsplaner som Socialstyrelsen satt upp, riskerar att hämma det ideella engagemanget. Krav på behörigheter med hårdare krav och styrning och känslan av att det är socionomer som räknas, gör att vanliga kvinnor som vill göra en insats backar.

Det vore ett stort misstag om kvinnojoursverksamheten institutionaliserades och det ideella engagemanget försvinner. Det civila samhällets engagemang är otroligt viktigt. Hur skulle kommunerna klara denna viktiga verksamhet själva?!?


Dagens samtal gav mig större insikt i utsatta kvinnors situation, kulturella skillnader och hur barn som ser sin mamma misshandlas påverkas. Det var tydligt att det fanns ett barnperspektiv hela tiden.

Det finns mycket att göra inom detta område!

2 kommentarer:

SteveE sa...

Utan tillgång till Google skulle jag slutat läsa vid "GGVV-regionen". Jag menar, vad är "GGVV-regionen" ?
Håller med dig om att det vore ett misstag om t ex kvinnojourerna institutionaliserades. På områden där det är lång väg kvar att gå tror jag att myndighetsutövning och åtföljande byråkrati bara blir en bromsklots.

Mia sa...

Ber om ursäkt för att jag inte skrev ut en förklaring av GGVV-regionen. GGVV=Gnosjö, Gislaved, Värnamo, Vaggeryd alltså de södra kommunerna i Jönköpings län.