onsdag, januari 26, 2005

Orback sätter sin tro på en utredning

Det gick snabbt för jämställdhetsminister Jens Orback att falla in i regeringens universallösning på alla frågor - tillsätt en utredning! Nu vill Orback att man ska utreda hur man ska få en jämnare könsfördelning i bolagsstyrelserna (läs fler kvinnor i bolagsstyrelserna). Vad är det som måste utredas? Är det okänt att styrelseledamöter plockas ur nätverk oftast bestående av manliga vd:ar och att samma personer sitter i ett antal styrelser? Är det okänt att det finns färre kvinnliga vd:ar än män?

Orback säger sig inte vara nöjd med att det är så få kvinnliga bolagsstyrelseledamöter, men samtidigt säger han att det är för tidigt att lagstifta om kvotering. Han hoppas att en utredning ska bidra till att fler kvinnor väljs in i bolagsstyrelserna. Jo,jo. På två år ha andelen kvinnor i bolagsstyrelser ökat från 6,1 till 14,6 procent. Det räcker inte. Om man ska uppnå det mål som man brukar tala om, d v s minst 40 procent av det underrepresenterade könet, kommer det att ta lååång tid innan vi är där. Under tiden missar bolagsstyrelserna många kompetenta kvinnors kunskap. Har man råd med det?

Kvotering är enligt min mening något man får ta till när det på "frivillig väg" tar extremt lång tid för att uppnå en förändring vad gäller ökad jämställdhet. Det räcker inte med att prata om vikten av ökad jämställdhet, man måste agera också. I dag har vi en omvänd kvotering i bolagsstyrelserna - en manlig vd är per automatik kompetent och väljs in. Att skylla på att det inte finns tillräckligt många kompetenta kvinnor håller inte. De finns där om man vågar se utanför sina egna nätverk. Valberedningen ska inte behöva motivera ett val av en kvinna på en sådan post mer än varför man väljer en man. Kompetensen sitter inte i könet.

Orbacks tro må vara stark på utredningar, men jag tvivlar på att ökningen av andelen kvinnor i bolagsstyrelser kommer att nå 60/40 när utredningen presenteras. Eller nöjer sig Orback med 80/20 för att det inte lägga fram ett förslag om kvotering av bolagsstyrelser?

Inga kommentarer: