lördag, januari 22, 2005

Regeringens satsning på EU-frågorna

Att regeringen Persson och socialdemokratin inte sätter EU-frågorna så högt på dagordningen har ju inte varit någon hemlighet. Perssons engagemang för EU:s arbete har minst sagt varit svalt. Vem minns inte hans velande i EMU-frågan? Nu när Persson utser Bosse Ringholm till EU-samordningsminister vet man inte om man ska skratta eller gråta. Har Ringholm visat engagemang i någon fråga förutom svensk landslagsfotboll?

Svenska folket visar en stor skepsis mot EU, vilket inte minst resulterade i att Junilistan tog plats i parlamentet på frågor som avgörs av riksdagen. En namninsamling har skett med krav om att svenska folket ska få folkomrösta om den nya EU-konstitutionen. Undrar hur många som skrivit under dessa listor som vet vad man vill folkomrösta om? För okunskapen om EU är stor bland gemene man trots att Sverige har varit medlem i tio år. Regeringen har inte direkt varit pådrivande i EU-frågorna. Det har varit i det närmsta tyst.

Det behövs ett samtal om EU i Sverige eller med andra ord folkbildning. Varför ett EU-samarbete? Varför behövs en ny konstitution? EU:s utveckling och Sveriges roll i EU. EU är för svenska folket fortfarande något "där nere i Bryssel". Då utser Persson Bosse Ringholm som EU-samordningsminister med uppgifter av "horisontell karaktär" inom regeringen. Svenska folkets intresse för EU-samarbetet lär inte stiga med Ringholm på denna post. Ringholm är ju inte direkt känd som en god kommunikatör eller en person som engagerar. Att jämföra med Margot Wallströms roll i EU-kommissionen blir nästintill pinsam. Pinsam för Persson. Kan Perssons intresse för EU bli mer tydligt?


Inga kommentarer: