tisdag, januari 11, 2005

Sanslöst att inte fler åtalas

I dagens Metro kan man läsa att tre av fyra polisanmälningar om kvinnomisshandel inomhus blir resultatlösa, trots att den misstänkte gärningsmannen är utpekad. Sanslöst! Det är alltså endast 23 procent av de 13 390 fall av kvinnomisshandel där gärningsmannen var bekant med offret som ledde till åtal. Enligt Göran Lundberg på Rikspolisstyrelsen beror det ofta på att kvinnorna tar tillbaka sin anmälan. Men Lundberg är även självkritisk. Misshandel faller under allmänt åtal och samhället borde därför agera mera offensivt och driva fler mål till domstol även om offret tagit tillbaka sin anmälan. Han menar även att utredningarna måste bli bättre med bättre tekniska undersökningar. Åklagarna kan även komma in i processen i ett tidigare skede.

Ja, att kvinnor tar tillbaka en anmälan trots att hon blivit misshandlad kan ha många orsaker och man kan inte lägga skulden för att inte männen åtalas på dessa utsatta kvinnor. Samhället måste ge mer stöd i dessa situationer. Ett konkret exempel är ökade resurser till landets kvinnojourer. Det finns inte kvinnojourer i alla landets kommuner och de som finns lever oftast under knappa förhållanden och drivs av ideella eldsjälar. När det gäller polis och åklagare krävs det troligtvis bättre utbildning av både polis och åklagare kring våld mot kvinnor, men också attitydförändringar för att fler män ska åtalas. Våld mot kvinnor inom hemmets väggar är aldrig OK, oavsett om kvinnan vill ta tillbaka sin anmälan av någon orsak.

Mitt i all bedrövelsen finns det dock ett goda exempel på hur man jobbar lokalt med kvinnofrid. Goda exempel som förtjänar att spridas till fler kommuner. En god förebild är Frideborg i Norrköping där man jobbar både med kvinnor och män och barn för att motverka våld mot kvinnor. Läs gärna mer om detta på www.norrkoping.se/trygg/

Att det finns mycket kvar att göra i arbetet med mäns våld mot kvinnor blir tydligt när man läser den nya utredningen "Slag i luften". Hemläxan är stor!

Inga kommentarer: