torsdag, januari 13, 2005

Såpan fortsätter...

Så kom då beslutatet igår som många i fotbollssverige väntat på. För en del förhoppningsfullt, för andra mer oroligt. Riksidrottsnämnden (RIN) har beslutat att bevilja prövningstillstånd för Örebro SK. Det som står på spel är en allsvensk plats. De som följer de många turerna med störst intresse lär ju förutom Fotbollsförbundet vara ÖSK, Assyriska och IFK Norrköping.

Att ÖSK har haft (och har?) ekonomiska problem är väl ingen okunnig om, men det frågan handlar om är ifall Fotbollsförbundet gjorde rätt när de beslutade om att ÖSK inte klarar elitlicensen och därmed flyttas ned till Superettan. Jurister och redovisningsexperter menar att Fotbollsförbundet gjort fel. Även RIN:s beslut om att bevilja prövning kan tyda på det. Den 2 februari får vi besked.


Det är helt fel att det inte avgörs på planen vilka lag som spelar i allsvenskan eller ej. Om Fotbollsförbundet ska hålla fast vid kraven för elitlicens måste man vara tydlig och ha kompetens för att kunna fatta riktiga beslut. Och beslut måste fattas i rimlig tid så att inblandade lag har en rimlig chans att förbereda på ett vettigt sätt. När beslut fattas den 2 februari är det två månader kvar till allsvenska premiären. Om ÖSK får tillbaka sin plats i allsvenskan, vad händer då med Assyriska? Ska de flyttas ner i Superettan igen? Det vore väldigt konstigt med tanke på att man har förberett sig och arbetat för att man spelar i Allsvenskan.

Nu spekuleras det på olika supportersajter och även på tidningarnas sportsidor om att det enda rimliga beslut som Representantskapet kan ta om ÖSK har rätt är att Assyriska behåller sin plats i Allsvenskan och att Allsvenskan utökas till 16 lag. För om både ÖSK och Assyriska ska spela i Allsvenskan skulle den bestå av 15 lag och att ha en serie med 15 lag är inte en bra lösning eftersom ett lag då måste stå över varje omgång. Serien haltar hela säsongen. Så det rimliga är då att serien utökas till 16 lag och det lag som då flyttas upp är det lag som kom fyra i förra årets Superetta - IFK Norrköping. Som IFK-supporter ett inte helt ointressant scenario, även om det givetvis känns bättre att spela sig till en plats.

Många turer kvarstår dock innan det allsvenska programmet spikas. Lars-Åke Lagrell menar att det inte finns någon reservplan för vad som händer om RIN beslutar i ÖSK:s favör. Det borde han ha. Reservplanen bör givetvis vara att allsvenskan utökas till 16 lag!

Inga kommentarer: