söndag, september 30, 2007

Här kommer Hannahs recept

Pestopastan är superenkel och jättegod. Ett recept som visst är hämtat hos denna man.
Blanda kokt spaghetti med mycket pesto och stekt halloumiost och stekta körsbärstomater. Servera med exempelvis serranoskinka. Voilà!

Så till Hannahs hjortronglass (parfait)

3 dl hjortron, eller hjortronsylt (ca 400g)
4 st äggula(or)
1 dl socker, (halva mängden om sylt används)
0,5 dl vatten
4 dl vispgrädde
4 cl hjortronlikör

Tillagning:
Receptet ger ca 12 bitar parfait.
1. Blanda äggulor, socker och vatten i en bunke. Ställ bunken i vattenbad på spisen och vispa kraftigt tills krämen tjocknar och blir vit och porös.
2. Låt krämen kallna i kallt vattenbad under vispning.
3. Vispa grädden så att den blir fast men var försiktig så att den inte blir för hård och spricker. Rör ned grädden i krämen tillsammans med de mosade bären (sylten).
4. Häll ner krämen i en springform med löstagbar kant (ca 20 cm i diameter, eller små portionsformar). Botten ska vara täckt med plastfolie. Ställ i frysen ca 4 timmar.
5. Stjälp upp parfaiten, dela den i tårtbitar och garnera med vispad grädde och mandelflarn.

Servera med lättvispad grädde mandelkex, mandelflarn

Receptet är framtaget av Tastelines matkreatör Sara Ghisler

lördag, september 29, 2007

På väg hem

Sitter på tåget på väg hem till Tenhult. Ska bli skönt att komma hem. Finns dock stor risk för att jag somnar tidigt...

Gårdagskvällen hemma hos Hannah & Andreas var väldigt trevlig. Det bjöds på trerätters. Vilken lyx! Recepten på pastan och dessserten med hjortronglass kommer när recepten mejlats över. Otroligt gott! Det blev mycket prat och skratt. Kom dock i säng några timmar senare än jag hade tänkt mig. Men så kan det bli i goda vänners sällskap.

Idag har partiets arbetsgrupp för ungdomars uppväxtvillkor träffats för arbete. Intressanta och givande diskussioner och det känns som att vi kan komma med ett par kloka förslag som kan förbättra ungdomars uppväxtvillkor. Det är ett stort område att greppa över, men de avgränsningar vi har gjort känns rätt. Det är fokus på fyra områden, vilka presenteras den 19 oktober på ett seminarium i samband med partifullmäktige.

Nu stänger jag av datorn och fortsätter med "Madame Terror". Denna Guilloubok är lite seg att ta sig in i. Eller beror det på att jag är för trött?

fredag, september 28, 2007

Vad bjuds det på i Midsommarkransen?

Befinner mig åter i huvudstaden. Denna dag har ägnats åt partiets arbetsgrupp som ska se över nomineringsarbetet inför och efter val. Det är ju klart att något måste ske om vi ska komma till rätta med snedfördelningen vad gäller åldersstruktur, könsfördelning och representation av invandrare. Hoppas att vårt arbete kan leda till en förbättring. Hur som helst är det ett intressant och viktigt arbete.

Idag fyller maken år. Vi firade lite igår, han firas med tårta av sönerna idag och imorgonkväll får jag fira honom när jag kommer hem från Stockholm. Har köpt en liten present som jag tror att han kommer att uppskatta. Grattis!

Kvällen kommer jag att tillbringa hemma hos Hannah och Andreas. Andreas är en duktig kock och det ska bli spännande att se vad som dukas fram. Jag har fått frågor via sms om jag äter det eller det. Så lite nyfiken är jag allt. Garanterat gott lär det vara. En fredagskväll med goda vänner och god mat är alltid trevligt. Även om jag har lite dåligt samvete för att maken får fira sin födelsedag i ensamhet...

Trevlig fredagskväll!

tisdag, september 25, 2007

Upphandling av vårdcentral i Forserum

Efter fullmäktige var landstingsstyrelsen kallad till ett extra styrelsemöte. På dagordningen stod bland annat kravspecifikation för upphandling av entreprenad för Forserums vårdcentral.

Det har tagit lite tid men idag togs ytterligare ett steg för att få fler alternativa vårdgivare i vårt län, vilket var ett av Alliansens vallöften.

Omskärelse och kvinnlig könsstympning

En av vänsterpartisterna hade skrivit en interpellation om att landstinget ska ta avstånd från manlig omskärelse. Han jämställde manlig omskärelse med kvinnlig könsstympning och talade om omskärelse som brutalt övergrepp och misshandel. Hans interpellation och agerande i talarstolen väckte en hel del känslor.

För det första kan man inte jämställa omskärelse med kvinnlig könsstympning! Det är två helt skilda saker.
För det andra är det inte olagligt med omskärelse av pojkar av religiösa skäl. Visst finns det ett etiskt dilemma där barnet själv inte tar ställning till om han vill bli omskuren, men lagen utgår från att föräldrarna vet vad som är bäst för barnet. I Sverige är det reglerat i lag hur omskärelse ska gå till.
För det tredje är det inte ett landstings uppgift att stifta lagar om förbud mot omskärelse av omyndiga män.
För det fjärde kan man ställa sig frågan om interpellanten anser att det är bättre att omskärelse av pojkar sker av en "kvacksalvare" än av en specialist på sjukhuset?

I vårt landsting handlar det om ca fem pojkar per år som omskärs av religiösa skäl. Kostnaden för ingreppet står man för själv.

Noterbart var att vänsterpartiets gruppledare gick upp i talarstolen och påtalade att ledamoten som väckt interpellationen inte företrädde Vänsterpartiets åsikt i denna fråga.

Yttrande över Ansvarskommittén

Idag har landstingsfullmäktige debatterat förslag till yttrande över Ansvarskommittén. Måste tillstå att mina tankar var en aning splittrade, men debatten var ganska avslagen. Känns frågan färdigdiskuterad? 16 ledamöter (7 kvinnor) deltog i debatten och det var först på slutet som det blev ett par replikskiften. En enda talare använde hela sin talartid - förre landstingsstyrelseordföranden Lars Isaksson.

Centerns landstingsråd Rune Backlund var kritisk till formen för remissen och menade att det liknade mer en opinionsmätning där det målas i svartvitt. Nyanserna syns inte.

Det tog 1,5 minut innan folkpartiets gruppledare nämnde "Östra Götaland" i sitt anförande. Noterbart är att Esse P endast använde ca 5 minuter av sin talartid på 10 minuter.

Jodå, Axel Oxenstierna nämndes även denna gång i debatten.

Jag deltog i debatten med ett inlägg om regional kulturverksamhet. Du kan läsa inlägget här. Jag fick mothugg av socialdemokraternas gruppledare för att jag ansåg att det behövs en nationell kulturpolitik och att det är bra med en pengapåse kombinerat med övergripande avtal med Statens kulturråd, liknande den modell som finns i Västra Götaland i dag. Hon menade att jag ville stå med mössan i handen och fråga staten om lov om hur vi ska fördela kulturpengarna inom regionen. Helt fel! Det jag vill ha är långsiktighet och kontinuitet, vilket saknas idag.

Debatten tog ca 1,5 timme inkl. votering. Nu återstår att se vad som händer när regeringen tagit del av alla remissvar.

måndag, september 24, 2007

Äntligen!!!


IFK Norrköping är tillbaka i Allsvenskan!

Smaka på det! IFK Norrköping är tillbaka i Allsvenskan! Som jag har väntat och längtat. Äntligen är det klart! Jag får nypa mig i armen. Aj! Ja, det är sant! Vi är tillbaka!

Efter fem års ökenvandring i Superettan sker återkomsten med hjälp av Degerfors. IFK spelar inte ens i dag. Men vad gör det en dag som denna? Inte ett smack. Vi är tillbaka!

Firandet får ske senare. Imorgon är det landstingsfullmäktige. Och jag går dit som nybliven allsvensk. Leende. Denna höst är underbar.

Ikväll somnar jag som en mycket lycklig kvinna.

Både idrott och litteratur berikar livet

Jag höll på att sätta kvällsmaten i halsen när jag läste dagens debattinlägg i Expressen. Tennisspelaren Nisse Holm menar att tennisen räddat honom från litteraturen apropå bokmässan i veckan. Av alla fåniga debattinlägg som jag läst under åren måste nog detta placera sig på topp tio.

Tack och lov behöver man faktiskt inte välja mellan tennis (idrott) och litteratur. Det går utmärkt att kombinera. Och litteratur är inte skadligt. Tvärtom stimulerar det intellektet, språket och inbjuder till härliga möten (om än med litterära personer). Jag tycker faktiskt synd om Holm som inte fått uppleva den härliga känslan av att sjunka in i en bok och bli som uppslukad av handlingen.

Jag kan faktiskt inte alls förstå varför karln är stolt över att aldrig ha läst en bok. Det är snarare pinsamt. Dessutom är hans syn på oss läsare smått patetisk och högst fördomsfull. Som om vi inte har ett liv utanför böckerna. Ska man skratta eller gråta?

Ett tips till Holm. Nästa gång som du ska ut och flyga för att inviga någon tennisbana på någon solig ö - använd flygtiden till att läsa en bra bok. Det är inte farligt!

Stipendier till Freja Musikteater

Idag har landstingets utbildnings-och kulturdelegation fattat beslut om landstingets kultur- och arbetstipendiater. Stipendierna premierar det viktiga nyskapande arbetet som skett genom Freja Musikteater. Ett projekt som visar att man med hjälp av musik och teater kan lyfta, stärka och utveckla människor.

Kulturstipendiet på 50 000 kr går till Föreningen Autism med följande motivering: "För en modig och nydanande verksamhet som öppnat den sceniska världen för ungdomar med funktionshinder och unika möjligheter."

Arbetsstipendiet på 50 000 kr går till regissören och pedagogen Peter Ivan Ericsson för sitt stora engagemang i Freja Musikteater. Motiveringen lyder "För ett dedikerat och konstnärligt kunskapsbärande arbete med siktet inställt på medmänniskan och framtiden."

Stipendierna delas ut i november.

lördag, september 22, 2007

GP delar med sig av sina kunskaper

Såg att f d statsministern Göran Persson föreläst om manliga härskartekniker för 700 norska kvinnor. Det är ju ett ämne som han besitter stor sakkunskap i...

fredag, september 21, 2007

Trevlig hemresa

Ibland är det trevligare än vanligt att åka tåg och det är oftast kopplat till resesällskapet. Idag fick jag nöjet att åka med samma tåg som två av kristdemokraternas starka kvinnor - folkhälsominister Maria Larsson och så Jönköpings kommunalråd Acko Ankarberg Johansson. Det blev en trevlig stund i bistron med prat om allt mellan himmel och jord. Vad som avhandlades mer specifikt får stanna mellan oss, men det var många skratt. Jag kan dock avslöja att folkhälsoministern upptäckte ett nytt spel på sin mobil...

På kurs på Wiks folkhögskola

Torsdag-fredag har jag tillbringat på den vackra Wiks folkhögskola utanför Uppsala. Det har varit kursdagar för styrelseledamöter för landstingsdrivna folkhögskolor. Att jag deltog beror på att jag är ordförande för landstingets två folkhögskolor, Sörängen och Värnamo. Det har varit väldigt givande, lärorika och intressanta dagar. Mycket ny kunskap för mig som jag kommer att ha stor nytta av.

Som bonus bjöds vi på en målande historielektion om Wiks slott (bilden) och även middag på slottet igår kväll.

Regeringen satsar på mer kultur i skolan

Problem med datauppkoppling gör att en kommentar om budgeten inte kommer förrän idag.

Regeringens satsning på en "Skapande skola" är ett bra initiativ för att stärka kulturarbetet i skolan. Elever i årskurs 7-9 ges därmed möjlighet till att både ta del av professionella kulturaktiviteter men också eget skapande. Jag är övertygad om att mer kultur i skolan bidrar till att göra skolan bättre och mer stimulerande för eleverna.

Som ordförande för Smålands Musik och Teater gäller det att se till att vår teater, musik och dans är ett intressant alternativ när länets skolor ska ta del av denna satsning. Film i Jönköping ska inte heller glömmas bort i detta sammanhang.

Kan vi få en liknande satsning på kultur i vården?

onsdag, september 19, 2007

Tack, Stefan!

Tillbaka på hotellet efter en dag av sammanträde och nu sitter jag här med en klump i halsen efter att läst att min hjälte Stefan Thordarson lämnar IFK efter denna säsong. Han har verkligen tagit sig in i mitt hjärta. Thordarson är mannen på planen som alltid ger allt. Kamp, slit och vilja. Gillar hans spelstil och det är många motståndare som har fått erfara att det gör ont att möta Peking.

Ett minne som jag för alltid kommer att ha kvar är när Thordarson tog av sig skorna och ställde dem framför domaren efter en utvisning. Den gesten sa mer än tusen ord.

Givetvis får man respektera Thordarsons beslut att sluta efter säsongen, men tråkigt är det. Hur ska man kunna tacka för allt han gett klubben och oss supportrar?

Nu när Thordarsons beslut är taget kommer matchen i Degerfors vara både glädje över att ökenvandringen är över, men också ett avsked till en hjälte. Det kommer nog att rinna tårar av både glädje och vemod.

Tack, Stefan!

Kommun- och landstingsledningsdag

Idag har ledande kristdemokratiska kommun- och landstingspolitiker varit samlade i Stockholm. Vi har bl a fått information från regeringens samordningskansli och de departement som har kristdemokratiska ministrar. Det är mycket på gång nu.

Dessa dagar är alltid givande och intressanta, inte minst är det viktigt att träffa andra kommun- och landstingspolitiker och utbyta lite erfarenheter.

En intressant iakttagelse gjordes idag. En av deltagarna fick under eftermiddagen samtal till sin mobil och han gick undan och ställde sig i ett hörn en bit bort från oss övriga. Varför ställa sig i ett hörn? Tror vederbörande att han inte hörs bara för att vi inte ser honom? Vi hörde honom!

Riksmötets öppnande II

Det blev verkligen en dag igår som jag sent ska glömma. Tack, Irene!

Det började med gudstjänst i Storkyrkan. Medverkade i gudstjänsten gjorde en imam och en kantor från judiska församlingen. Temat på predikan var Quo vadis? En intressant notering var att framför mig i kyrkan satt en tämligen känd s-märkt riksdagsledamot och tog ett antal bilder på kungafamiljen med sin mobil under gudstjänsten. Trodde inte socialdemokrater var så intresserade av kungafamiljen...
Efter gudstjänsten fanns det tid för en macka i riksdagshuset innan det var dags att gå till öppningshögtiden. Höstsolen sken och utanför riksdagshuset spelade en musikkår och skapade en högtidlig inramning. Sen gick vi upp för den vackra marmortrappen som kantades av folkdräkter från hela Sverige. En av dräkterna var en Skedevidräkt.
Vi som var närstående följde öppningshögtiden via storbild inne i andrakammarsalen. Jodå, vi stod upp och sjöng Kungssången och Nationalsången och applåderade när statsministern läst regeringsförklaringen.
Sen var det mingel i sammanbindningsbanan. Det var varmt, trångt och högljutt och tillfälle till kändisspaning. Det var tur att vi åt en macka innan öppningshögtiden, för buffén var inte i min smak. Men vad gör det en sån här dag? Jag njöt av att stå där i vimlet. Inte alldeles lätt att mingla runt i trängseln med glas som sitter i en liten hållare på tallriken...:-)
Kvällen avslutades på Kungliga Operan med "Cosi fan tutte". Föreställningen i sig var i mitt tycke alldeles för segdragen. Men det var ju en underbar känsla att bara vara på Operan. En otroligt vacker och fascinerande salong. Även där sjöngs Kungssången och Nationalsången.
Jag somnade gott på Irenes bäddsoffa med många intryck att smälta.

tisdag, september 18, 2007

Riksmötets öppnande

Sitter på tåget på väg mot Stockholm. Idag ska jag få vara med om riksmötets högtidliga öppnande. Något som jag verkligen har sett fram emot. Jag ska verkligen njuta av detta tillfälle som troligtvis aldrig kommer att uppstå igen.

Återkommer med reflektioner och intryck från dagen och kanske någon bild.

En vanlig tisdag

Känslan idag, då vi kunnat vakna som Allsvenska, är lite av ett jasså. Det kunde ju ha blivit helt klart igår. Den långa väntan och längtan hade kunnat få ett slut. Visst, skönt med seger men det räcker liksom inte längre för att känna den där sköna känslan av lycka. Nu känns det lite som att ha blivit bestulen på konfekten. Larvigt? Japp, men jag känner mig som ett otåligt barn som väntar på att få öppna de fina paketen under julgranen på julaftonen. De bara ligger där och väntar. Klockan går otroligt sakta.

Promenaden hem från Parken med svärfar var som vilken promenad som en helst måndagskväll i september. Det var inte en promenad med lätta steg med en glädje som bubblade inombords. Jag ville bara hem och sova på svärfars bäddsoffa.

Festen får vänta ett tag till. Men vilken fest det ska bli!

måndag, september 17, 2007

Inte helt klart än

Ännu en seger på Parken. Men ännu är det inte helt klart... Cirkeln sluts i Sundsvall.

Matchen såg jag f ö tillsammans med svärfar.

Ettårsjubileum

Idag är det på dagen ett år sen Alliansen vann valet. Jag minns den kvällen väldigt väl, det var blandade känslor. Glädje över ett regeringsskifte och besvikelse över vårt eget valresultat. Men, det är historia nu. Nu ska vi förverkliga vår politik.

Tidningen Riksdag & Departement hade i senaste numret en sammanställning över vad Alliansen lovade och vad som infriats eller är på väg att infrias. 8 av 10 vallöften kunde prickas av. Bra jobbat! Alliansregeringen är riktiga doers. Mycket verkstad, mindre snack. Men snack behövs också. Men det är inte vilket snack som helst som behövs, utan snack för att marknadsföra vad som verkligen görs. Det visar inte minst opinionsmätningarna. Det verkar finnas en stor okunnighet om vad Alliansregeringens politik innebär i vardagen. Det är som om det finns en s-märkt mall på hur samhället ska tolkas och det tänket verkar sitta beklagligt djupt hos svenska folket. Det måste det bli ändring på nu!

SJ:s biljettpriser är en gåta

Imorgon ska jag upp till Stockholm för att som gäst vara med om riksdagens högtidliga öppnande. Detta skulle innebära ett tåg kl.6.06 från Tenhult = inte en chans att orka åka upp på BoIS-matchen om jag inte vill somna på Operan på tisdagskvällen.

Förra veckan kollade jag upp biljettpriserna. Om jag väljer att ta ett litet stopp i Norrköping ikväll (svärfars bäddsoffa) och sen fortsätter upp till Stockholm imorgonbitti sparar jag 400 kr om jag åker "Just nu"-biljett i 1 klass jmf med andra klass från Tenhult. Mycket märkligt.

Men tack vare SJ:s märkliga biljettsystem kan jag både se BoIS-matchen, spara pengar och sova lite längre på tisdagsmorgonen. Inte illa. Får väl säga: tack SJ!

lördag, september 15, 2007

Midsommarkvartetten

Ikväll har jag och maken varit på premiären av "Midsommarkvartetten" i Jönköping. En pjäs som handlar om fyra väninnor i medelåldern som firar midsommar tillsammans. Tre av dem är skilda och den fjärde har sin Per.
Det är som att tjuvkika på en "tjejfest" där förtroenden byts, bara som de kan göra nära vänner emellan. Många skratt. Kanske främst bland kvinnorna i publiken. Igenkännande? Det är en komedi som egentligen är tragikomisk. Hur långt har kvinnans frigörelse egentligen kommit?

Kan varmt rekommendera ett besök på Stickan för att se den!

fredag, september 14, 2007

Signerat denna vecka

Denna vecka är det jag som har skrivit Signerat i tidningen Kristdemokraten. Temat är folkhälsoarbete och mer specifikt om arbetet med att stoppa överviktsutvecklingen. Du kan läsa texten här.

Regionpolitiskt råd, tårta och Lena Ph

Idag har Kristdemokraternas Regionpolitiska råd varit samlat i Vetlanda. Förutom diskussioner om regionfrågans fortsatta process och andra aktuella frågor i kommuner och landsting bjöds det på tårta. Och inte vilken tårta som helst, enligt Ingemar Sturesson. "Det är ingen vanlig prinsesstårta utan lyxvarianten". Den var väldigt god! Varför vi åt tårta? För att fira att vårdnadsbidraget införs den 1 juli 2008.

Lars-Åke Magnusson, KS-ordförande i Gnosjö, hugger med ett leende in på lyxtårtan.

Vi fick även veta att det skulle komma ett pressuppbåd till huset. Det gällde dock inte vårt viktiga möte, utan att Vetlandas stolthet Lena Ph var på hemmaplan. En man i gruppen utbrister snabbt: Får vi gå ut då? Någon upptäcker att en av männen saknas runt bordet och utbrister: Är det därför J-E försvunnit?

Jodå, vi fick en liten glimt av stjärnan.

tisdag, september 11, 2007

Slarvade bort tre poäng

Det gäller att hålla sig väl med landstingsstyrelsens ordförande av många skäl. Ett av dem är att det är han som har en tv på sitt tjänsterum... Fick lov att sätta mig i hans rum och titta på svenska damernas match mot Nigeria. Såg dock bara de sista 30 minuterna. Kan ju inte störa honom hur mycket som helst i hans viktiga arbete.

Så onödigt och lojt spel i slutet av svenskorna. Och som alltid straffar det sig. När de tre poängen såg ut att vara bärgade som i en liten ask, kvitterade nigerianskorna. Det var bortslarvade poäng! Får hoppas att det inte betyder allt för mycket när gruppspelet summeras.

Hm. Upptäckte att allt buteljerat vatten minsann inte tagits bort...

Vattenflaskorna är borttagna

Nu har även "vatten på flaska"-debatten satt sina avtryck på landstingskansliet. Alla glasflaskor med mineralvatten är borttagna och ersatta med tillbringare fyllda med kranvatten. Bra med miljövänlighet, men småljummet kranvatten är inget vidare...

30 klassiker

Tycker att det är ett bra initiativ av Expressen och Bonniers att tillsammans ge ut 30 klassiker. På detta sätt blir klassikerna mer lättillgängliga och om man vill kan man få ihop en liten fin samling. Förhoppningsvis växer intresset att läsa mer av dessa författare. 59 kronor för en inbunden klassiker är helt okej.

Jag älskar böcker och har alltid en bok på gång. Denna samling kommer jag givetvis att satsa på. Nu gäller det bara att ta tag i omvandlingen rummet i källaren som ska bli ett "läsrum". Hyllor behöver köpas in å det snaraste. Och så en skön läsfåtölj...

lördag, september 08, 2007

Vad sägs om lampan?

Vår gamla kökslampa (en vit skomakarlampa) har fått en spricka. Köpa ny lampa? Nja. Kostar pengar och det tar tid att springa runt och leta efter en ny. Kom på att vi har en gammal fin lampa på vinden som jag gillar. Lampan ses på bilden. Den har vi fått överta från mina föräldrar och jag gissar att den är inköpt i slutet av 70-talet. Visst är den fin?

Åska, hagel och strömavbrott

På eftermiddagen drog ett rejält åskoväder över Tenhult. Gillar sådant. Åska är ett vackert skådespel. Maken är dock inte av samma uppfattning...

Vi bjöds på blixtar och dunder, ösregn och hagel. Regnet forsade fram längs gatan. Som bonus ett strömavbrott som dock bara varade i cirka en halvtimma. Hade gärna sett att det var längre. Mysigt att enbart ha tända ljus.

fredag, september 07, 2007

Jultidningsförsäljare

Nu har tiden kommit för jultidningsförsäljare. Och det brukar vara ett antal som ringer på dörren.
Igår eftermiddag ringde det på dörren. Maken gick och öppnade och utanför stod en liten söt tjej med ledsna ögon och undrade om vi ville köpa jultidningar. Maken ropade till mig i köket och undrade om vi skulle köpa något. Mitt svar blev nej. Med tung röst sa han till tjejen att komma tillbaka en annan gång. Varför sa han det? Vi ska inte ha några jultidningar.
När maken stängt dörren kom han ut i köket och sa med anklagande röst till mig; "Det är ju synd om tjejen. Ska vi inte köpa något ändå? Jag ropar tillbaka henne." Jag är inte lika blödig för alla som kommer och ska sälja allt ifrån små påsar med blommor till tavlor och sa "nej".

Maken hade svårt att släppa det där. Tur att han inte alltid öppnar dörren för alla försäljare, gamla som unga. Risken är ju annars stor att vi skulle tvingas köpa både kakor, frallor, vykort, blompåsar, tavlor och ett antal jultidningar bara "för att det är synd om dem".

Märks vem som räknas och som inte gör det...

För någon vecka sedan var jag och ett antal kristdemokrater och träffade en sköterska på BVC i Habo för att samtala om arbetet med barnfetma. Intressant att notera är att det är enbart riksdagsledamoten som var den intressanta när media rapporterade om det...

Själv sitter jag inne i hörnet på bilden...

onsdag, september 05, 2007

Fokus på folkhälsa

Ett av de roligare uppdragen som jag har förmånen att inneha är att vara ledamot i Folkhälsorådet i Gislaved. Det ger en god inblick i det folkhälsoarbete som bedrivs ute i kommunen. Men visar också på hur viktigt det är med samverkan mellan olika aktörer för bättre folkhälsa. Lärorikt. I Gislaved är man offensiva och det saknas inte idéer på hur man kan jobba med folkhälsofrågor. Frågor som går över alla sektorsgränser. Diskussionerna är givande och inte blir det sämre av den goda stämningen runt sammanträdesbordet. Idag har vi bland annat diskuterat vilka tre frågor som bör prioriteras under 2008 i handlingsplanen för folkhälsa. Vi får se om remissinstanserna tycker det samma som vi...

måndag, september 03, 2007

En dag av kultur

Denna dag har ägnats åt kultur från morgon till eftermiddag och innehållit många givande samtal. Förmiddagen sammanträdde UKD och hade en första genomgång av alla de ansökningar som har kommit in angående landstingets arbets- och kulturstipendium. Beslut tas i slutet av månaden. Eftermiddagen har ägnats åt en dialog med kulturchefer och kulturpolitiker från länets kommuner. Vi presenterade landstingets förslag till ny kulturpolitisk vision och många goda tankar och synpunkter gavs. Men det allra viktigaste egentligen med dagens möte var att det blev tydligt att det behövs ett forum där vi kan ha ett kunskaps-, informations- och erfarenhetsutbyte. Många kontakter knöts.

Kvällen kommer att ägnas åt kultur också - fotboll på tv. Det är dock stor risk att jag somnar innan första halvlek är färdigspelad...

En glädjens dag!

Idag har det hållits presskonferens på Landstingets kansli med det glädjande budskapet att planerna på ett nytt musik- och teaterhus fullföljs. Att detta möjliggörs beror delvis på en privat donation på 25 miljoner kronor! Detta är något helt fantastiskt!