måndag, september 28, 2009

En man med stort IFK-hjärta!

Jag trodde att Thordarsons tid i den vita tröjan var förbi. Men, hans stora hjärta för klubben och staden sa något helt annat. Vilken man! Jag är rörd. Lycklig.

Thordarsons vilja, attityd och slit betyder så otroligt mycket för laget. Han kan gjuta mod i våra ängsliga pojkar. Han bidrar med tyngd i anfallet. Och motståndarna gillar honom inte. Thordarsons återkomst kan vara det som avgör att IFK klamrar sig kvar i SE.

Jag har fått nytt hopp.

Ett extra stort tack till Thordarsons familj som låter oss låna honom säsongen ut!

fredag, september 25, 2009

Webbsändningen från fullmäktige

Om du är nyfiken kan du nu gå in på följande länk och kolla på mitt inlägg i debatten om Regelbok för vårdval. Klicka på förmiddag --> ärende 7 Regelbok för vårdval. Mitt inlägg kommer 1.22.50 in i debatten. Låter jag östgötsk?

Två dagar med sikte på valet 2010

Hemma igen efter två dagars alliansgruppmöte i Örserum. Vi har ägnat dagarna åt budget 2010 och valet 2010. Efter tre års regerande märker man hur sammansvetsade partierna är, samarbetsviljan är god och viljan att regera vidare är stor. Det är go stämning i Alliansen och skrattet finns alltid nära. Har man kul tillsammans är allt så mycket lättare!

Igår fick vi bra genomgångar av budgetförutsättningarna och man kan konstatera att det är stramt budgetläge, men att vi kommer att reda ut denna ekonomiska kris på ett bra sätt. Det finns inget utrymme för nya reformer, men vi behöver inte heller varsla personal utan kan fortsätta ge våra invånare en god vård med hög tillgänglighet och erbjuda ett kulturutbud av hög kvalitet. Det känns gott. Landstinget i Jönköpings län är ett välskött landsting med engagerade medarbetare.

I diskussionerna inför valet 2010 fanns en samstämmighet om vilka frågor som ska prioriteras och hur vi ska jobba för att fortsatt få väljarnas förtroende för att leda landstinget. Nu gäller det att omsätta det i praktiken.

Kan konstatera att det finns olika syn på vad romantiskt är. Igår sa en man följande vid middagen: "Åh, så romantiskt. Nymåne och oxbringa!" I mina ögon inte så romantiskt...

Imorgon är det Alliansdag i länet och Alliansen är ute och träffar väljare i alla kommuner. Vi ses i Jönköping imorgon!

onsdag, september 23, 2009

Hunt har helt fel!

Idag säger IFK:s ordförande Peter Hunt i en artikel i Folkbladet att det inte är en katastrof att åka ur SE! Han t o m pratar om "positiva aspekter". Tjena!

Vilken planet lever karln på?!?

Tänk er scenariot att IFK åker ur SE och Sleipner tar steget upp, samtidigt som Åtvidaberg tar plats i fotbollens finrum. Vilken mardröm för en IFK-supporter! Man mår illa. Det är ju ingen vågad gissning att de bästa spelarna försvinner och att sponsorer väljer att lägga sina slantar på lag som exponeras bäst. Hur klarar IFK det? Vad finns kvar? En klubb i spillror med 12 SM-guld på meritlistan.

Jag är rädd för att det inte finns någon framtid för IFK Norrköping om man spelar sig ner i ettan. En återkomst till fotbollens finrum inom överskådlig tid finns inte på kartan vid en degradering. Det är en utopi.

Det är tragiskt att man har lyckats med att misshandla en anrik klubb på det här viset. Det är allt för många fel som har begåtts och det "dukade bordet" visade sig både vara rensat och stå på ruttna ben. Det gör ont i ett IFK-hjärta.

Att som Hunt börja prata om att det finns "positiva aspekter" med att spela sig ur SE är ett generalfel när klubben och laget slåss för sin existens i SE med 5 omgångar kvar. Vilka signaler ger det?!?

tisdag, september 22, 2009

I februari får Hägglund välja vårdcentral!

Idag har det varit landstingsfullmäktige dagen lång. Det var premiär för webbsändning av fullmäktige. Kul!

Det stora ärendet på dagordningen var Regelbok för vårdval. Debatten pågick i 3 timmar. En del av ledamöterna lät som om de var fackliga företrädare när de stod i talarstolen. Anledningen var att orden kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande former inte nämns i regelboken. I regelboken står det "Vårdenheten ska följa de lagar, avtal och regler som gäller på arbetsmarknaden." I min värld inbegriper detta även kollektivavtal. Men för oppositionen är signalordet det viktiga. Bitvis var debatten lite märklig. Socialdemokraterna som till 99 % står bakom skrivningarna i Regelboken gjorde olika krumbukter i talarstolen. Det var nej till privatiseringar av principiella skäl, icke vals-principen, vården får stå tillbaka för vinstintressen mm. Man vill vara med, men ändå vara emot.

Vänsterpartiet är helt emot vårdval som inbegriper alternativa vårdgivare. Men man deklarerade från talarstolen att man visst är för valfrihet och patienters rätt att välja vårdcentral. Visst. För mig blir det lite märkligt att denna valfrihet endast skulle vara ok om det bara finns offentliga vårdcentraler att välja mellan...

Det krävdes fyra voteringar innan Regelboken kunde klubbas. I februari 2010 kan Göran Hägglund och alla övriga invånare i länet välja vårdcentral. Grattis!

Mitt inlägg i debatten hittar du här.

måndag, september 21, 2009

Tid för kultur

Som jag har väntat på kulturproppen. Faktiskt med viss bävan. Jag var rädd för att allt engagemang och debatt som själva Kulturutredningen skapade skulle sluta i ett jasså. Men, jag är positivt överraskad. Kulturproppen innehåller en hel del nyheter och jag har inte hunnit läsa alla 158 sidor än. Lär återkomma när jag har läst och grunnat.

Här är några reflektioner:

Vi börjar med målen. Jag tycker att det är bra att man har med kvalitet i såväl portalparagrafen som främjandemålen. Extra nöjd är jag med att man fokuserar på barn och unga i ett av målen; "särskilt uppmärksamma barns och ungas rätt till kultur".

"Kulturportföljen" införs successivt från och med 2011 och det är mycket välkommet! Nu ska det bli intressant att se vad den särskilda utredaren tar fram för kriterier för denna portföljmodell. För oss i Jönköpings län är det en rejäl utmaning som ska bli spännande att genomföra. Inte oväntat skapar förslaget om "kulturportföljen" oro i delar av kulturlivet. Jag har tidigare kommenterat detta i samband med en artikel av Schottenius i februari. Jag förstår fortfarande inte vad man är rädd för.

Rikskonserter avvecklas under 2010 och ska ersättas av en ny plattform för musiken. Hur den ska formeras ska en särskild utredare presentera under hösten om jag förstod kulturministern rätt. Jag utgår från att Länsmusikens Samarbetsråd finns med i den dialog som ska ske.
Det som har varit viktigt för mig är att det finns en nationell plattform för musiken och att de resurser som idag finns hos Rikskonserter även fortsättningsvis kommer musiklivet till gagn. Kulturministern svarade på en fråga under presskonferensen att "Alla pengar från Rikskonserter stannar inom musiklivet". Gott! Men det var en sanning med lite modifikation för under 2010 minskas bidraget till Rikskonserter med 1,5 procent (964 000 kr) "i syfte att skapa utrymme för omprioriteringar inom kulturområdet", enligt budgetpropositionen. Skapande skola?

Jag är glad över att regeringen lyfter fram det civila samhället (ideella sektorn) och att det kommer en proposition under hösten i denna fråga.

torsdag, september 17, 2009

Kulturen viktig för tillväxten

Det ena bra förslaget efter det andra ur regeringens budget presenteras i små godbitar, vilket har retat bl a Aftonbladets ledarsida. Konstaterar bara att hos vissa är minnet kort...

Idag meddelade kulturministern och näringsministern satsningen på en handlingsplan för kulturella och kreativa näringar. Välkommet och mycket bra!

Handlingsplanen kan du läsa här.

Noterbart är att kulturministern och näringsministern betonar att kulturen är viktig för tillväxten, medan andra ministrar har ansett att kulturen kan stå åt sidan under ekonomiskt kärva tider. Det är väl då kultur behövs som allra mest för att skapa mening och trygghet i en otrygg situation och föränderlig värld? Dessutom är jag övertygad om att nya jobb kommer att skapas inom den kulturella och kreativa näringen.

Nu väntar jag med spänning på kulturproppen som presenteras på måndag.

Lästips!

Det händer mycket nu. Här är ett par lästips:

Folkhögskolekonferens på Birka folkhögskola

Måndag-onsdag har jag tillbringat på Birka folkhögskola som ligger vackert vid Storsjön. Jämtland välkomnade oss gäster från sin bästa sida och bjöd på sol och vackert väder som inbjöd till promenader längs vattnet. Vad gjorde jag då där? Jo, jag var på styrelsemöte och styrelsekurs för Folkhögskoleföreningen. Alltid givande, lärorikt och trevligt. Och som alltid serveras mycket god mat på folkhögskolor. Hur rekryteras deras kökspersonal?!?

Vi lärde oss mer om folkhögskolan ur ett internationellt perspektiv, informerades om det pågående arbetet med att stärka elevers rättsliga ställning, tog del av omvärldsanalysen som Region Värmland gjort och så samtal om styrelsearbetet.

Region Värmlands omvärldsanalys tar sikte på framtiden och de utmaningar som folkhögskolorna har att möta. En analys som säkerligen går att använda sig av på fler ställen i landet.

Styrelsearbetet ser olika ut runt om i landstingen. En del landsting har valt att ha lokala styrelser för sina folkhögskolor, andra har valt att styrelsen för skolorna utgörs av landstingsstyrelsen, en regional nämnd etc. Det inverkar på diskussionen och ibland kan man tala förbi varandra. Vi är ju olika nära verksamheten.

Konstaterade f ö att regeringsförklaringen inte nämnde folkhögskolorna när satsningarna på förstärkt politik för utbildning och omställning deklarerades. En lapsus? Folkhögskolorna spelar en otroligt viktig roll, inte minst under tider av hög arbetslöshet.

torsdag, september 10, 2009

Skafferirensning


Idag tröt tålamodet med det röriga skafferiet. Finns det något tråkigare än att städa just det skåpet? Jag hittade 4 pkt maizena, 3 pkt potatismjöl och två paket florsocker. Alla öppnade. Lite längre in i skåpet fanns ytterligare ett paket maizena, dock oöppnat. Det fanns även flera öppnade påsar med gammal kokos. Hur kan det bli så? Det märkligaste fyndet var en påse med jordnötsskal! Vem har lagt in den i skåpet?!? Nu är det i allafall rent och prydligt igen. Frågan är hur länge?

tisdag, september 08, 2009

Vårdvalet ett steg närmre

Denna tisdag har ägnats åt Landstingsstyrelsen (LS). På förmiddagen var det gruppmöte inför LS och så själva LS efter lunch. Ärendelistan var låååång, men sammanträdet klarades trots det av på två timmar. Vi har ju ingen debatt på våra LS-sammanträden. Det var förresten premiär för LS i det fräscha nyrenoverade sammanträdesrummet.

Det känns bra att vara med och styra ett välskött landsting där ekonomin är under kontroll, tillgängligheten är bra och patienterna visar stor nöjdhet med vården. Men det gäller att inte slå sig till ro. Det finns ständigt saker som kan förbättras. Gårdagens besked om extra statsbidrag var välkommet. Det väntar tuffa år och utmaningar. För vårt landsting innebär det ca 108 miljoner extra 2010.

På dagens ärendelista bl a regelboken för vårdvalet. Kan konstatera att de justeringar som (S) yrkade på och voterade om, i princip bara var små justeringar i marginalen som inte förändrade något i sak. Socialdemokraterna står m a o bakom Vårdvalet i Jönköpings län. Gott! Det är bara Vänsterpartiet som är emot att stärka patienternas inflytande och möjlighet att välja vårdcentral. Den 22 september behandlar fullmäktige regelboken för vårdvalet.

Vi behandlade även ett antal revisionsrapporter. Landstingets revision fungerar bra och granskningarna utgör bra underlag i förbättringsarbetet.

F ö känner jag mig inte helt kurant. Fryser och är allmänt hängig. Får hoppas att jag inte dragit på mig grisasnor utan att det bara är allmän trötthet.

måndag, september 07, 2009

Känns som en förlust

Vi hade planerat att åka upp på derbyt, men krafterna fanns inte riktigt för det. Jag var alldeles för trött för att orka köra ToR Parken. Hade varit en trafikfara. Istället har det varit en rysare hemma i soffan. Jag är hes och hjärtat har precis börjat slå i normal takt. Blodtrycket är nog fortfarande något för högt. Det är inte hälsosamt att hålla på IFK. Det är som en enda lång mardrömslik berg- och dalbana. Känslorna far upp och ner.

Hela dagen har jag haft en molande känsla i magen. Inte angenämt alls. Men sett till IFK:s trend borde jag ju inte ha varit nervös alls. Det borde ju varit som gjutet med en klar hemmaseger. Men derby är derby. IFK är IFK.

Det blev en hård och småful match. Bitvis bra spel, men mest kamp. IFK hade flera chanser att avgöra. Men icke. Det blev istället en kalldusch på övertid. Två tappade poäng som är så viktiga i bottenstriden. Så himla onödigt att släppa in kvitteringsmålet. SUCK!

Mycket märkligt byte av Bergort. Varför bytte han ut Khalili? Känns som att IFK tappade när han gick ut.

Vilket mål av Khalili!

Vad pysslade Bakiu med? Hade hans dribblande resulterat i ett baklängesmål borde han ha straffats med löneavdrag. Så där gör man inte! Mitt hjärta höll på att stanna. Dessutom var han ute och flaxade vid ett par tillfällen.

Domaren kan man iallafall inte anklaga för att vara hemmadomare...

Vill inte höra fler kommentatorer som säger att IFK inte borde ligga i bottenträsket med tanke på trupp och spel.

Nu när hemmasviten bröts, är det dags att bryta bortasviten. Vill se en seger mot Trollhättan!

Jag är djupt tacksam över att resultaten i bottenträsket gick IFK:s väg.

lördag, september 05, 2009

En ömmande kropp

Efter UKD:s sammanträde i torsdags for jag till Göteborg för att hjälpa dottern att flytta från Bergsjön till södra Biskopsgården. Hisingen är för mig en gåta. Jag kör alltid fel. Så även i torsdags. Det blev en rundtur runt Ringön innan jag hittade rätt. NU vet jag hur jag ska hitta till nya lägenheten utan sightseeingturer...

Sen i torsdags har jag målat om hallen och sovrummet, kört ett par vändor mellan lägenheterna och sprungit upp och ner för trappor med varierande tyngd i armarna. Varför bor hon alltid på tredje våningen? Hiss?

Borde ha kommit ihåg att ta med en trappstege för målningen, men icke. En vit plaststol fick duga. Är man 162 cm lång är det ändå knappt att man når upp. Så det blev att stå på tå för att nå. Upp och ner för plaststolen blev som ett par rejäla träningspass. Erkänner att kroppen ömmar. Borde man förresten inte bli några mm eller t o m någon cm längre när man sträcker ut sig under en längre tid? Det sägs ju att man blir längre av yoga, borde inte det gälla även målning?

Nätterna har tillbringats på luftmadrass och det är inte att rekommendera när man passerat 40...

Det har varit roliga och mysiga dagar tillsammans med dottern. Extra kul var att vi hamnade mitt i en filminspelning i torsdags. Svt filmade scener till den nya Kommissarie Winter-serien. Vi hade första parkett från hennes lägenhet och vi såg båren bäras fram och tillbaka. Det var ju tur att de filmade i torsdags när det var stiltje, i fredags var det höstrusk och stormbyar.

Nu är allt på plats i den nya lägenheten och den kommer att bli så fin. Ännu finare när den totalrenoveras om ett år. Välplanerad lägenhet och inte så långt från stan och grön och lummigt område med utsikt mot Älvsborgsbron.

Väl hemma behövde min ömma kropp lite lindring. Ett skumbad, levande ljus, ett glas rött och Mozart blev en lisa för både kropp och själ. Ser fram emot att besöka Fia om någon månad när hon hunnit bo in sig.

onsdag, september 02, 2009

Läkarbristen & hyrläkeriet

Det är bra att Uppdrag granskning granskar läkarbristen i Sverige och de risker som kan uppstå i samband med hyrläkare. I augusti 2008 bloggade jag om "hyrläkeriet". Kostnaderna för hyrläkare har inte minskat sen dess, tvärtom. Som landstingspolitiker är detta inte en lätt fråga. Patienterna måste ju få vård, samtidigt ska vi se till att patienterna får kontinuitet i läkarkontakten och att vården bedrivs kostnadseffektivt. En ekvation som är svår att få ihop när det är svårt att rekrytera fasta läkare till mindre orter eller till olika specialiteter. Kanske dagens debatt kan leda till att alla landsting gör gemensam sak för att komma bort från hyrläkeriet? Tar SKL ett initiativ?

Utspelet av Läkarförbundet på DN-debatt idag smakar lite illa. Det var ju faktiskt Läkarförbundet som väldigt aktivt drev kravet om att minska antalet utbildningsplatser på läkarlinjen. Och de fick gehör. Frågan är varför man lät ett särintresse få gehör för sina krav? Nu står vi här med för få läkare. Grattis! De som drabbas är patienterna.
Det är lätt att vara svepande i en debattartikel. Under senare år har det satsats rejält på primärvården och vårdvalet har satt primärvården i fokus. Visst kan säkert landstingen bli bättre som arbetsgivare, men en hel del görs faktiskt. Vårdvalet ger ökade möjligheter att välja en annan arbetsgivare än landstingen.

Det är bra att antalet platser på läkarlinjen nu ökar, men det tar tid innan de nya läkarna är i tjänst. Under tiden är det en stor kull läkare som går i pension...

Varför diskuteras så sällan det etiska med att dränera andra länder på utbildade läkare?

Debatten lär fortsätta.