onsdag, september 02, 2009

Läkarbristen & hyrläkeriet

Det är bra att Uppdrag granskning granskar läkarbristen i Sverige och de risker som kan uppstå i samband med hyrläkare. I augusti 2008 bloggade jag om "hyrläkeriet". Kostnaderna för hyrläkare har inte minskat sen dess, tvärtom. Som landstingspolitiker är detta inte en lätt fråga. Patienterna måste ju få vård, samtidigt ska vi se till att patienterna får kontinuitet i läkarkontakten och att vården bedrivs kostnadseffektivt. En ekvation som är svår att få ihop när det är svårt att rekrytera fasta läkare till mindre orter eller till olika specialiteter. Kanske dagens debatt kan leda till att alla landsting gör gemensam sak för att komma bort från hyrläkeriet? Tar SKL ett initiativ?

Utspelet av Läkarförbundet på DN-debatt idag smakar lite illa. Det var ju faktiskt Läkarförbundet som väldigt aktivt drev kravet om att minska antalet utbildningsplatser på läkarlinjen. Och de fick gehör. Frågan är varför man lät ett särintresse få gehör för sina krav? Nu står vi här med för få läkare. Grattis! De som drabbas är patienterna.
Det är lätt att vara svepande i en debattartikel. Under senare år har det satsats rejält på primärvården och vårdvalet har satt primärvården i fokus. Visst kan säkert landstingen bli bättre som arbetsgivare, men en hel del görs faktiskt. Vårdvalet ger ökade möjligheter att välja en annan arbetsgivare än landstingen.

Det är bra att antalet platser på läkarlinjen nu ökar, men det tar tid innan de nya läkarna är i tjänst. Under tiden är det en stor kull läkare som går i pension...

Varför diskuteras så sällan det etiska med att dränera andra länder på utbildade läkare?

Debatten lär fortsätta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja man undrar ju varför landstinget inte kan attrahera fler läkare till fasta tjänster. Det är ju landstingen som har det yttersta ansvaret för att inte behöva anställa hyrläkare.

En bra början är nog att skapa en bättre arbetsmiljö, och garantera tillräcklig bemanning så att situationen för läkare inte blir ohållbar.

Mia sa...

Och det skrev jag ju faktiskt också i mitt inlägg. "Visst kan säkert landstingen bli bättre som arbetsgivare, men en hel del görs faktiskt."

Frågan är inte enkel att lösa när det gäller rekrytering av läkare. Frågan är varför en del läkare inte vill ha en fast tjänst på vårdcentralen men återkommer regelbundet som hyrläkare? Ekonomi?