måndag, juli 04, 2005

Almedalen

Igår var det Kristdemokraternas dag i Almedalen och Göran Hägglunds tal inledde Almedalsveckan. Det var främst tre frågor som media hakade på; skoluniform, bensinskatten och fastighetsskatten.

Lärarförbundet var snabbt ute och sågade förslaget om att skolor ska ha möjlighet att införa gemensamma kläder för eleverna. Det är inte lösningen på mobbning, anser de. Vem har påstått att det är den enda lösningen på mobbning? Inte Hägglund iallafall. Men, det kan vara ett sätt att komma ifrån märkehysterin och objektifieringen av tjejer. Jag tror faktiskt att detta kan vara bra om det finns en gemensam klädkod på en skola. Speciellt för familjer med en utsatt ekonomisk situation. Dessa barn behöver då inte känna att det sticker ut från mängden när familjen inte har råd att köpa dyra märkeskläder till dem. Jag tycker att märkeshysterin har eskalerat något enormt. Men genom att förslaget om "gemensamma kläder" döps om till skoluniform av media och kritiker kanske tankarna leder fel, eller?

När det gäller bensinspriset är det på tok för högt. Och mest knepigt är att man betalar moms på skatten. Vilket mervärde har vi av skatten? Samtidigt måste vi ställa om till alternativa bränslen. Men hur många har råd att köpa en etanol eller biogasbil?

Kristdemokraternas förslag om fastighetsskatten uppfattas som något nytt. Jag vet inte hur många år som vi arbetat för det. Men uppenbarligen har vi inte nått ut med det. Nu kanske det kan få genomslag. Det är inte rimligt att ha en fastighetsskatt som är konstruerad som dagens.

Kommentarerna efter Hägglunds tal i Almedalen har handlat om att han är populistisk och att detta är desperata utspel med tanke på opinionsläget. Hägglund svarade själv på detta i TV4:s morgonprogram och sa typ "ja, nån gång kan det ju vara bra om de politiska förslagen stämmer överens med väljarnas åsikter". Helt rätt! Det handlar om att fånga de vardagsfrågor som diskuteras kring matbordet och på arbetsplatserna och ha konkreta förslag på hur dessa problem kan lösas. Mer sånt Hägglund!

Inga kommentarer: