fredag, juli 29, 2005

140 knyck

Enligt SvD kommer Vägverket att lägga fram ett förslag som innebär att man får köra i 140 km/tim på vissa vägsträckor i landet, i förslaget finns E4:an från typ Ödeshög till Stockholm med. Ett bra förslag. Det är fina vägar och de flesta verkar ligga i den hastigheten redan i dag (att man vågar det genom Östergötland är för mig en gåta).
Vägverket menar att det är en anpassning som behövs för att trafikanterna bättre ska följa hastighetsbegränsningarna. Helt riktigt, 110 km/tim på fina motorvägar följs inte. Men det kommer alltid att finnas de som tänjer på gränserna. Istället för att ligga på 120 idag på motorväg, blir det 150 o s v. Det går inte att komma ifrån.

När Vägverket ändå är igång och ser över hastighetsbegränsningarna skulle jag önska att man inför liknande regler för lastbilar som det finns på Autobahn, d v s att lastbilar får inte köra om lastbilar mellan 8 och 20. Hur mycket stoppar det inte upp trafiken och skapar onödiga (farliga?) situationer när en tung lastbil helt plötsligt får för sig att köra om en annan tung lastbil i en uppförsbacke?

Inga kommentarer: