måndag, augusti 01, 2005

Det behövs ingen ny jämställdhetsmyndighet

I dag presenterade Jämställdhetspolitiska utredningen sitt betänkande på DN Debatt (givetvis!). Vill du läsa hela betänkandet hittar du det här. Föga förvånande förslår utredningen att det ska inträttas en ny sektorsövergripande jämställdhetsmyndighet. Anledningen? Ja, huvudskälet verkar vara att myndigheterna inte följer de jämställdhetsmål som regeringen satt upp. Att kontroll och uppföljning är bristfällig motiverar inte en ny myndighet. Det tycker inte heller Statskontoret som utrett frågan.

Utredningen menar att det behövs nya jämställdhetsmål och de ger förslag på fyra delmål som är "mer visionära". Ett av dem handlar om att "det obetalda hemarbetet ska delas lika". Visst är det bäst om man kan dela på hemarbetet. Men tillåt mig att ha en liten fundering, visst är det väl upp till varje par hur hemarbetet ska fördelas? Man hittar sina gemensamma praktiska lösningar för att få vardagen att fungera och då kanske det innebär att den ena parten utför lite mer arbete än den andre i hemmet. Är förhållandet ojämställt då? Ska vi sitta med listor och pricka och värdera arbetsinsatserna? Mer intressant är att se hur detta delmål ska följas upp och utvärderas.

När man vill visa handlingskraft inom ett område föreslår man en ny myndighet, en utredning eller en delegation. Denna utredning föreslår både en ny myndighet och en delegation som ska jobba med hälsa och heltid i välfärdssektorn för att fler kvinnor ska få heltidstjänster och minskad sjukfrånvaro. Behövs det verkligen en särskild delegation för detta?

Nej, det behövs ingen ny jämställdhetsmyndigt. Det behövs snarare en ny jämställdhetspolitik och ny regering. Jämställdhetsfrågorna ska genomsyra alla politikområden och det måste finnas en effektiv styrning från regeringen och givetvis en fungerande kontrollfunktion för att mål och riktlinjer efterföljs. Det behövs inte fler myndigheter utan färre. Politikerna måste börja ta ansvar, inte gömma sig bakom "myndighetskjolar".

Inga kommentarer: