fredag, augusti 12, 2005

Inte så utvecklande idéer

Socialdemokraterna har låtit TT ta del av ett utkast till ett nytt vårdmanifest med rubriken "Vårdmanifest: Vi utvecklar vården". Jo, jo. Av de punkter som TT refererar till så är det inte så mycket nytt eller utvecklande. Det nya är att patienterna ska få mer makt. Hur framgår inte riktigt och Ylva Johansson vill inte kommentera förslagen i detalj än.

Hur går ökad patientmakt ihop med Socialdemokraternas slagord "Nej till marknad i vården - vården ska ske "efter behov" och utan gräddfiler". Vad säger socialdemokraterna om prioriteringsfrågorna? Här i landstinget vill man inte diskutera dem alls. Att jobba med öppna prioriteringar är viktigt för att de med störst behov ska få vård. Sen det här med gräddfiler. Det är ju under socialdemokratiskt styre som marknaden för privata sjukförsäkringar växt fram ordentligt eftersom tillgängligheten i vården inte varit bra. Ska man förbjuda privata sjukförsäkringar? Vad menar man med "nej till marknad i vården"? Ska man utvidga stopplagen och förbjuda alternativa vårdgivare helt och hållet?

Varför vill man införa ett högkostnadsskydd i tandvården för personer mellan 20 och 30 år? Är det den grupp som har sämst tänder och störst tandvårdskostnader? Nej.

Det ska bli intressant när Ylva Johansson vill diskutera förslagen i detalj. Då får vi veta hur socialdemokraterna tänker när det gäller vården. Det räcker inte med att säga "särskilda insatser" utan att precisera sig.

Inga kommentarer: