onsdag, augusti 03, 2005

Fi bekänner färg

Fi:s politiska program är ute på remiss hos medlemmarna och föga förvånande är det de gamla vänsterkraven som finns högst upp på agendan:
  • sex timmars arbetsdag
  • helt individualiserad föräldraförsäkring

Att Fi skulle vara ett politiskt parti för alla kvinnor ter sig lite märkligt om man ser på de två högst prioriterade frågorna. Alla kvinnor (som är feminister) är inte vänster. Nu är det bara de två högst prioriterade frågorna som har "läckt ut" till media, men enligt styrelseledamoten Ebba Witt-Brattström lär det inte vara "högerprofil" på de andra punkterna heller. Då kommer det med största sannolikhet inte att finnas med krav på alternativa driftsformer i offentlig sektor. Ett förslag som skulle ge kvinnor fler arbetsgivare och ökat inflytande över sitt arbete.

Det ska bli intressant att se hur man tänker sig att finansiera genomförandet av sex timmars arbetsdag. Jag kan tänka mig att vad man avser är att arbetstidsnormen sänks från åtta till sex timmar med bibehållen lön. Eller? Till detta finns det inte pengar, varken hos privata företag eller inom offentlig sektor. Personligen tror jag på större flexibilitet när det gäller arbetstid, där heltid är en rättighet och deltid en möjlighet.

Fi:s familjepolitik får kritik av styrelseledamoten Tiina Rosenberg som hotar med att hoppa av om man inte har större fokus på HBT. Hon anser att Fi är för heterobetonat.

I början av september får vi se om det blir något parti eller inte...

Inga kommentarer: