fredag, januari 26, 2007

Ännu ett vansinnesdåd

Så fruktansvärt det som hände lille Tobias igår. Tror att hela kommunen här är chockad över det som har hänt. Hur kunde det ske? Mina tankar går till hans familj och vänner.

Antingen är det en olycklig slump eller annars är det något som inte fungerar inom psykiatrin. Det har hänt för många tragedier med psykiskt sjuka här i Jönköping på kort tid. Psykiatrin har varit ett eftersatt område under en ganska lång tid och det tar tid att bygga upp igen. Steg har tagits, fler återstår att ta för att vi ska ha en god psykiatrisk vård.
När något sånt här fruktansvärt sker finns risken för att alla psykiskt sjuka placeras i samma fack när psykiatrin diskuteras och det gör inte situationen bättre. Men att psykiatrin måste bli bättre är vi nog alla ense om. Tyvärr, kan vi nog aldrig helt skydda oss mot att vansinnesdåd. Men vi kan göra mer för att undvika dem.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dig att det är tragiskt det som hänt och att eftervården av psykdömda är eftersatt och faller mellan 2 stolar kommun eller landsting. Men det är fel att lägga hela skulden på psykiatrin. Det är Länsrätten som bestämmer vilka som ska skrivas ut genom en mini rättgång med nämndemän och domare och där även åklagare får säga sitt. Synd att media inte mer framhåller detta.

Hörde förövrigt på en av nämdekvinna tror hon är din parti kollega Hult-Ottosson på radion och blev mörkrädd när jag hörde hennes åsikter. Mest pga av visade okunskaper.

Mia sa...

Ja, Länsrätten godkände utskrivningen. Men det är trots allt rättspsykiatrin som bett Länsrätten att skriva ut honom efter att man ansett honom som frisk. Som Anders Milton har påpekat; man måste bli bättre på riskbedömning och eftervård.

Anonym sa...

Man ska avskaffa rättspsykiatrin! Fängelse ska vara det enda som gäller. Helst livstid. Som det ser ut nu så räcker det att skylla på att man hört okända röster som uppmanade mördaren att genomföra dådet och då hamnar man i psykiatrins koridorer för att efter en kort tid bli fri. Minns ni en man som mördade en person och eldade flera hus samt försökte sätta eld på en kioskägare? Han skyllde på guden Tor som uppmanade honom att genomflra sina onda gärningar. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård och numera är en fri man. Att hans offer var utlänningar samt att han hade skrivit rasistiska brev i sin dator räckte inte för att inse att han är frisk.

Mia sa...

Rättspsykiatrin ska absolut inte avskaffas, men förbättras och stärkas. Det handlar om vård av svårt psykiskt sjuka människor.
Tycker att du är ganska cynisk i din bild av rättspsykiatrin och rättsväsendet.