onsdag, juli 01, 2009

Panelsamtal om att förebygga oönskade graviditeter


Vi var på Schering-Ploughs seminarium "Färre ungdomsaborter med gratis p-medel?" i eftermiddags. Bl a medverkade Anders Milton i panelsamtalet och presenterade vad hans utredning har kommit fram till. Det var flera intressanta förslag. Ska bli intressant att se vad remissen på utredningen säger.
Det var ett intressant seminarium. Kontentan av samtalet var att det inte räcker med subventionerade p-medel, utan att det krävs flera åtgårder samtidigt om man vill förebygga de oönskade graviditerna. T ex har Västerbottens landsting inga subventioner av p-medel till unga och trots det har man lägst antal tonårsaborter. De flesta deltagarna i panelen betonade det egna ansvaret för att inte bli oönskat gravid och ökad kunskap. Anders Milton underströk även vikten av värderingar och attityder. Han var tydlig med att männen måste ta ansvar för sin egen sexualitet - kondom på!
Vid en jämförelse med Nederländerna (som har en liberal abortlagstiftning, lika positiv syn på sexualitet som Sverige men färre aborter) visar det sig att svenskarna är mycket sämre på att använda preventivmedel jmf med holländarna. Vad beror det på?

2 kommentarer:

SteveE sa...

förebygga önskade? graviditeter

Mia sa...

Tack Steve för att du uppmärksammade fadäsen! Måste fått hjärnsläpp. Ska rätta till det när jag kommer åt min dator vid midnatt. Tack för hjälpen!