tisdag, april 13, 2010

Ett misslyckande

Idag rapporterar Radio Jönköping om en undersökning som gjorts bland förstagångsväljare på Råslätt om vad de tycker om politiker. Det är inte roligt att läsa ungdomarnas kommentarer på Radions hemsida. Politiker är män som styr och ställer på möten, lovar runt men håller tunt och inte lever upp till sina löner. Vad ska man säga? Kommentarerna gör mig både ledsen och bedrövad som förtroendevald. Vad beror politikerföraktet och okunskapen på? Ja, en hel del får säkert sättas på de förtroendevaldas konto. Det handlar om att leva som man lär och inte lova en massa för att locka röster och sedan inte genomföra det. Det handlar om trovärdighet. Men en del handlar också om samhällskunskapen i skolan, medias bild av politiker och säkert också ungdomsarbetslösheten.

Okunskapen om vad politikerrollen innebär är ett stort misslyckande för de politiska partierna, oss förtroendevalda men också det politiska systemet. Vårt politiska system bygger ju på att de förtroendevalda ska representera medborgarna. Det bygger på förtroende.

Jag håller inte med om att politiker bara sitter på möten eller att det är män som styr och ställer. Möten är en del av politikens villkor och det kommer man tyvärr inte ifrån. Någonstans ska ju faktiskt besluten tas. Som förtroendevald är man ute i många sammanhang och möter människor för att lyssna, samtala och inhämta kunskap och erfarenheter. Många förtroendevalda finns dessutom tillgängliga via nätet. Förtroendevalda är helt vanliga människor med vardagsbekymmer (stora som små) som alla andra. Vi lever inte i någon isolerad värld. De flesta förtroendevalda är dessutom fritidspolitiker som får ett sammanträdesarvode och inga höga löner.

Ungdomarna har rätt i att politiker vill ha makt. Och är det något fult? För mig är det inte det. Utan makt är det svårt att förändra samhället till det bättre. Maktmissbruk är något helt annat. Och det gillar jag inte!

Förhoppningsvis kan denna undersökning leda till eftertanke men också ökad kunskap om vad det innebär att vara förtroendevald. Kanske också i ett ökat politiskt intresse och valdeltagande bland förstagångsväljarna på Råslätt.

Inga kommentarer: