fredag, april 29, 2011

Den kulturella hjärnan

Idag har jag haft förmånen att lyssna på professor Gunnar Bjursell som föreläste om kulturens inverkan på hjärnan. Han gick igenom naturvetenskaplig forskning i yttersta toppklass. Kan låta lite torrt, tvärtom - inspirerande och väldigt lärorikt. Det pågår väldigt mycket intressant forskning inom detta område runt om i världen. Tyvärr har Sverige hamnat på efterkälken.

Forskningen visar att människan är en kulturell varelse och att kulturen är ett uttryck för vår biologi. Musik kan jämställas med mat och sex i vårt biologiska system, dopamin frigörs när man lyssnar på musik som man tycker om. Hjärnan fungerar exempelvis på olika sätt när man spelar efter noter jämfört om man improviserar. Musik kan styrka och påverka våra känslor. Vi blir våra upplevelser då hjärnan är plastisk och påverkbar från början till slut.

Nu finns det vetenskaplig evidens för det som man någonstans förstod. Att man springer 50 % mer när man har musik i lurarna än utan. Att dans för äldre stärker benmassan, förbättrar balansen och därmed faller de äldre mer sällan. Smärtupplevelsen påverkas av musik och bilder. Hur filmmusik påverkar oss att känna glädje, melankoli eller rädsla. Att man har lättare att lära om man ägnar sig åt kulturupplevelser som musik, bild, dans.

Imorgon kl.13.20 kan du se en föreläsning med Gunnar Bjursell på Kunskapskanalen om du är nyfiken på att få veta mer om den kulturella hjärnan.

Inga kommentarer: