torsdag, februari 03, 2005

Asylspelet

Att få asyl i Sverige är inte det lättaste. 2003 ansökte 31 355 personer om asyl i Sverige, samma år fick 6460 personer uppehållstillstånd av flyktingskäl, andra skyddsbehov och humanitära skäl (enligt statistik från Migrationsverket). Vad som är humanitärt skäl för Utlänningsnämnden och Migrationsverket är inte alltid vad gemene man uppfattar som humanitära skäl. Det visar ju inte minst hanteringen av de apatiska flyktingbarnen.

För att söka asyl måste man först ta sig till Sverige och bara det är en svårighet i sig, eftersom den resan vanligtvis sker illegalt. För många är vägen till Sverige en kamp på liv och död, inte sällan i händerna på cyniska människosmugglare. Om dusom asylsökande flykting trots allt lyckas ta dig till Sverige väntar långa handlingläggningstider innan beslut fattas om uppehållstillstånd eller avvisning. Har du extra tur uppmärksammas ditt fall i media och sannolikheten för att få uppehållstillstånd ökar. Att få asyl är som tombola, har man tur drar man en vinstlott.

Svt:s samhällsprogram "Faktum" har tagit fram en spel på nätet där man kan följa en flyktings väg till Sverige. Testa "Nya Asylspelet" http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=27868 och du får se att vägen hit varken är rak och trygg. Men det visste du säkert redan. Det är ett välgjort spel som väcker många frågor, men framförallt reser krav på en mer human flyktingpolitik, både i Sverige och övriga EU.

Migrationsminister Barbro Holmgren har inte direkt gett svensk flyktingpolitik ett humant ansikte. Törs hon testa "Nya Asylspelet"?

Inga kommentarer: