fredag, februari 11, 2005

Full? Skyll dig själv!

Så kom då Högsta Domstolens beslut att inte bevilja prövning av Göta Hovrätts dom mot de män som våldtog en 13-årig tjej från Motala. Hovrättens dom och nu även HD signalerar till alla tjejer, skyll er själva om ni blir fulla och våldtas. Ett nej är inte ett nej, om du druckit sprit och absolut inte om du själv gått till lägenheten där övergreppet skett. Tänk om man skulle ha samma resonemang för misshandelsoffer.

Tingsrätten fällde männen för våldtäkt och ansåg att männen försatt tjejen i vanmakt genom att bjuda (en minderårig) på alkohol så att hon blev full. Hovrätten friade dock männen från våldtäkt, 13-åringen hade själv druckit sig full. Jag kanske är naiv, men jag har ändå svårt att tänka mig att en full 13-åring vill ha sex med fyra män samma kväll. Ett par av männen var mer än dubbelt så gamla som hon själv. Alltså blev hon "bara" sexuellt utnyttjad, enligt Hovrätten. Hur tänkte Hovrätten?

En fruktansvärd paradox i det hela är att den nya sexbrottslagen träder i kraft den 1 april i år och då spelar det ingen roll om man är full eller inte när våldtäkten sker. En självklarhet kan tyckas, men inte i lagtextens mening. Det tog sex år för regeringen att arbeta fram en ny sexualbrottslag. Alltså har Bodströms senfärdighet bidragit till att tjejer kunnat våldtas och kränkas på fyllan, utan att det kallas för våldtäkt.

Frågan är om lagskärpningen räcker för att förändra attityderna till våldtäktsoffer inom rättsväsendet? För även om det är förbjudet, enligt lag sedan många år, att ställa frågor kring tidigare sexuella erfarenheter, klädsel vid övergreppet, fylla o s v ställs dessa frågor i dag till våldtäktsoffer i våra domstolar. Tjejerna kränks än en gång, nu av rättsväsendet.

Så, är du tjej; bär långbyxor och långärmad polotröja, var nykter och följ för allt i världen inte med någon kille hem som verkar trevlig. Då kanske du kan bli trodd om du blir våldtagen. För om den kille som till en början var trevlig, bjuder på vin och du blir berusad. Ja, då får du skylla dig själv om han inte respekterar ditt nej och våldtar dig!

Inga kommentarer: