tisdag, februari 08, 2005

Klyftorna ökar

Så kom det ännu en rapport som visar att klyftorna ökar mellan fattiga och rika barn i Sverige. I Rädda Barnens rapport "Barnfattigdomen i Sverige - årsrapport" 2004 kan man läsa att vart tredje barn med utländsk bakgrund lever i ekonomisk utsatthet. Skillnaderna är stora mellan kommunerna, men också inom kommunerna och allra tydligast är detta i storstäderna. Segregationen speglas med all tydlighet i denna statistik. Regeringens misslyckade integrationspolitik är orsaken till detta och det är barnen som kommer i kläm. Klyftan ökar även mellan de barn som lever med en förälder och de barn som lever med två föräldrar. De ensamstående föräldrarna halkar efter ekonomiskt år efter år. Detta i Sverige på 2000-talet. I ett land som styrs av socialdemokrater som har ett uttalat mål om att utjämna klyftorna i samhället.

Man kan ju fråga sig hur länge dessa klyftor ska få fortsätta att öka innan regeringen agerar. I rapport efter rapport har Rädda Barnen lyft fram dessa barns utsatthet i vardagen. I boken "Dåligt ställt" intervjuas ett antal barn som lever i ekonomisk utsatthet. En bok som inte kan lämna någon oberörd. Barn berättar att de inte kan följa med kompisarna till badhuset eller följa med klasskompisarna på skolresa. Familjens pengar räcker inte till för det. Jag tror att både du och jag känner barn som lever i ekonomisk utsatthet. Barn som är oerhört lojala mot sina föräldrar och därför väljer den billigaste aktiviteten när det är friluftsdag eller blir sjuk när det är kalas. Barn som inte kan följa med sitt lag på turnering för att man inte har råd.

Som förälder i en mer lyckligt lottad situation måste man vara lyhörd och inte öka farten på den ekonomiska snurren. Barn jämför sig ständigt med varandra och barn ska inte behöva känna sig utanför för att de inte har de rätta prylarna eller märkena på kläder. Man behöver inte heller ställa till med storslagna barnkalas eller ge dyra presenter när kompisarna fyller år. Vilken press sätter inte det på både barn och föräldrar som lever under marginalen?

Är man kommunpolitiker kan man analysera hur vardagen är för barn och ungdomar i kommunen. Som förälder kan jag t ex uppleva att det blir allt vanligare att olika aktiviteter i skolan kostar pengar. Ska inte barnen i skolan kunna delta på lika villkor oavsett ekonomisk situation?

Jodå, regeringen har utlovat stöd till de ekonomisk utsatta barnfamiljerna. Inte i år, men 2006 när det är valår. Man försöker köpa sig röster på de utsatta barnens bekostnad. Skamligt!
De satsningar som familjeminister Andnor utlovat räcker inte. Man måste bryta segregationen och det görs inte med hjälp av fler bidrag. Inte heller ger fler bidrag, fler arbetstillfällen och möjlighet att stärka sin inkomst. Det krävs ett helhetsgrepp för att dessa barn ska få det bättre ställt. Socialdemokraterna har visat att man inte mäktar med det, klyftorna ökar istället för att minska. De som drabbas är barnen.

Inga kommentarer: