fredag, februari 25, 2005

Skattjakt på landstingspolitiker

I Jönköpings län har Skatteverket inlett en skattjakt på landstingspolitikers reseersättningar. Skatteverket vill tolka det så att resan till och från ett sammanträde med landstingsfullmäktige är att jämställa med en arbetsresa. Häpnadsväckande! Att inneha ett förtroendeuppdrag som landstingsfullmäktigeledamot är inte ett arbete. Det är ett förtroendeuppdrag. Punkt.
Det är orimligt att inte alla ledamöter skall ha samma förutsättningar att delta på dessa sammanträden, vilket kontentan blir om Skatteverket får rätt. Det kan inte vara rimligt att man själv ska få betala för resan till och från fullmäktige. Ju längre bort från Jönköping, desto högre resekostnader.

Den enda morgontidningen i Jönköping, JönköpingsPosten, har hakat på Skatteverkets granskning med artiklar och en uppställning över hur mycket ledamöterna fått reseersättning med. Att just avståndet till och från Jönköping spelar roll, verkar vara av mindre betydelse. Det som fastnar i minnet hos de flesta som läser "faktarutan" är antalet kronor som delats ut i reseersättning. Att dessa personer fullgör ett förtroendeuppdrag som folkvalda landstingspolitiker glöms bort.

Även landstingsrådens reseersättningar har granskats. Landstinget har utgått från att hemmet är tjänsteställe (jmf med riksdagsledamöterna) och därför betalat ut reseersättning för resorna mellan hemmet och landstingets kansli. En anledning var just att det skulle vara lika villkor oavsett var i länet man bor. Här blev det påbackning från Skatteverket. Har landstingsråden ett eget rum på kansliet, då gäller kansliet som tjänsteställe. Nu kommer landstingsråden att upptaxeras för dessa resor. De med långa resor till kansliet får räkna med en upptaxering på ca 20 000 kr. Trots att de följt de regler som landstinget fastställt. De "tokiga" som uppstår nu är att om landstingsrådet skall åka på ett sammanträde på morgonen måste han/hon ta resan förbi kansliet för att det ska räknas som tjänsteresa. Kan ju inte vara rimligt.

Man kan ju fråga sig varför riksdagsledamöternas tjänsteställe är bostaden och inte riksdagen där de har ett arbetsrum? När Skatteverket kommer på detta blir det även skattjakt på riksdagsmännens skattefria resor. Här finns en del skattepengar att hämta in...

Absurt är vad det är. Samma regler skall gälla för de förtroendevalda. Jag anser att ett landstingsråd kan jämställas med en riksdagsledamot när det gäller skattefria resor. Bostadsort skall inte spela någon roll när man väljs till ett förtroendeuppdrag, oavsett om det är som landstingsråd eller riksdagsledamot. Man kan inte jämställa resor för att fullgöra ett politiskt förtroendeuppdrag med en arbetsresa. Det borde även en räknenisse på Skatteverket förstå.

Inga kommentarer: