tisdag, februari 15, 2005

Våga ta ansvar, Freivalds

Det var oerhört pinsamt att se och höra Laila Freivalds i gårdagens Uppdrag Granskning. Än en gång skyllde hon på sina medarbetare för att hon förstod så sent vad som hänt på annandagen i Sydostasien. Upprepade gånger sa hon att medarbetarna klarade inte av att föra informationen vidare eftersom telefonerna ringde så mycket på UD. Med andra ord sa hon att medarbetarna på UD blev så stirriga så organisationen fungerade inte som det var tänkt. Vilken bra chef hon är som skyller ifrån sig. Varför tar hon inte sitt ansvar? Det är hon som utrikesminister som har yttersta ansvaret för att organisationen fungerar.

Freivalds medgav dock att saker och ting kunde gjorts bättre, men att hon var "oinformerad". Extra pinsamt blev det när hon sa att hon skulle ha agerat snabbare om hon vetat att hotellen i Phuket låg så nära havet. Då kan man ju fråga sig om en utrikesminister inte borde ha mer intresse av vad som händer i omvärlden. Varför lyssnade hon inte på någon nyhetssändning på morgonen/förmiddagen på annandagen? Då hade hon, liksom vi övriga i Sverige, förstått att en katastrof hade skett. Redan på förmiddagen talade man om att flera hundra svenskar befarades vara saknade i Thailand. Rapporterna från Sri Lanka var däremot färre och det var dit de första insatserna gick. Freivalds var informerad om Sri Lanka, men inte om vad som hänt i Thailand. Det går inte ihop för mig. Det gör hennes och Perssons agerande än mer märkligt. Persson följde ju till skillnad från Freivalds nyhetsrapporteringarna. Än mer märkligt blir det när man har beslutat att hemligstämpla Perssons loggar för sms och e-post från annandagen med hänvisning till rikets säkerhet. Detta kan inte vara något annat än ett sätt att försöka skyla över den senfärdighet och alla de felbeslut som regeringen uppvisade på annandagen.

Nästa gång Freivalds försöker sig på att visa medkänsla för de som drabbats vore det klädsamt om hon tar på sig ansvaret för sitt eget misslyckande och inte skyller på underhuggarna. Det är hon som är högsta ansvarig på UD. Vill och kan hon inte ta det ansvaret bör hon avgå.

Inga kommentarer: