torsdag, mars 06, 2008

Länsmusik i dagarna två

Har precis kommit hem från två intressanta dagar i Göteborg med Länsmusikens Samarbetsråd (LäS) och Musikchefskollegiet. Det var väldigt roligt att det blev så stor uppslutning. Det var lite av en omstart av LäS. Trots att flera Länsmusikorganisationer har det tufft var stämningen god.

Igår var Kulturutredningen på besök och vi hade möjlighet att samtala med dem under ett par timmar. Det var ett intressant samtal som väckte många tankar och frågor. Samtalet handlade inte bara om musikens roll utan om kulturen som sådan. Man kan konstatera att vi är i en brytningstid med både hot och möjligheter.

Kulturutredningens huvudsekreterare Keith Wijkander illustrerade hur utredningen tänker kring kulturen.


Wijkander liknade kulturen vid en båt. Där nyckelordet var samtalet om kultur (seglen). Alla var inte riktigt nöjda med liknelsen... Vad är vinden?

Hört under samtalet apropå att statens "kulturpåse" minskat över åren:

- Väljer man en kulturminister som Sträng blir det annat

- Men han är ju död!

Det är ett stort minus att kulturen andel av den statliga budgeten minskat. Detta oavsett regering.

Onsdagskvällen tillbringades på Göteborgsoperan där vi såg My fair lady. Inte riktigt en musikal i min smak. Jag har lite svårt för föreställningar som bygger på det roliga med dialekt och göteborgska är inte speciellt roligt...

Jag blev f ö intervjuad av Mitt i musiken igår. Du hittar det här.

Idag hölls årsmötet och jag fick årsmötets förtroende att vara ordförande i Länsmusikens Samarbetsråd. Det känns både spännande och skrämmande. Vi är i en brytningstid där många frågor är på agendan. Inte minst resultatet av Kulturutredningens arbete som presenteras vid årsskiftet. Men det är samtidigt väldigt roligt och stimulerande eftersom Länsmusiken är en viktig del i det svenska kulturlivet, inte minst regionalt och lokalt. Nu gäller det att visa det på ett tydligt sätt. Hur skulle det regionala och lokala kulturlivet se ut om det inte fanns någon Länsmusik?

Inga kommentarer: