fredag, februari 12, 2010

Ingen kvinna ska fara illa i en relation

Idag skrev Eva Eriksson, landshövding i Värmland, på Brännpunkt om "fruimport". Hennes artikel baseras bl a på en rapport från ROKS.

Vi kan inte blunda för att kvinnor kommer till Sverige och sedan utsätts för fruktansvärda kränkningar av män som de satt sin tillit till. Så är det tyvärr. Och det kan aldrig försvaras eller ursäktas. Dessa kvinnor behöver all stöd och hjälp. Vi kan aldrig acceptera att en kvinna ses som en vara. Något som går att köpa eller sälja. Det handlar om människosyn.

"Fruimport" är ett hemskt begrepp, det gör kvinnan till en handelsvara. Något man köper och säljer. Fruktansvärt. Dessvärre blir det också ett begrepp som kletas fast på par som av äkta kärlek funnit varandra under olika omständigheter. Par som vill leva sitt liv tillsammans av kärlek. Inte minst möts en svensk man med en asiatisk kvinna med fördomar och skepsis från både omgivning och myndigheter. Varför? Världen är ju global idag. Sätter landsgränser stopp för kärleken?

Vad är det man kallar "fruimport"? Är det svenska män som gifter sig med en asiatisk kvinna? Eller menar man generellt svenska män som vill gifta sig med en kvinna av utländsk härkomst och bo i Sverige? Eller menar man en syriansk man med svenskt medborgarskap som hämtar hit en syriansk kvinna? Eller en somalisk man med svenskt medborgarskap som hämtar hit en somalisk kvinna? Vad avses?

De kvinnor som far illa i relation till sina män blir inte hjälpta av att kallas "fruimporter". Det är att se ner på människor. Vad vet vi om dessa kvinnors känslor till de män som senare kränker dem? De kanske älskade sin man och trodde på kärleken, precis som vi utgår från att det är i en relation mellan en svensk man och en svensk kvinna. Har vi fördomar?

Faktum är att ingen person ska bli kränkt i en relation till en annan! Hur tar vi tag i den problematiken? Att sätta etiketten "fruimporter" hjälper inte kvinnor i en utsatt situation.

Inga kommentarer: