tisdag, mars 29, 2005

Behöver partierna medlemmar?

Under påskhelgen skrev Expressen en ledare om partiernas medlemsras och menade att partistöden innebär att partierna inte behöver sina medlemmar eftersom medlemsavgifterna utgör en så liten del av den totala partiekonomin. Ja, frågan behöver ventileras och diskuteras och det behövs sannerligen fler medlemmar i partierna. Men som ombudsman tycker jag att Expressen gör det minst sagt oerhört förenklat när man enbart tittar på resultaträkningen. En medlem betyder så mycket mer än medlemsavgiften.

Hur skulle Kristdemokraterna (kan bytas ut mot valfritt parti) klara sig utan alla de som packar valsedelsförsändelser, delar ut flygblad, klistrar upp affischer och allt annat som behövs göras i en valrörelse och alla andra aktiviteter där emellan? Allt detta arbete som görs ideellt kan inte köpas för partistödet eller för den delen medlemsavgiften. Det räcker inte. För att inte tala om alla de personliga kontakter som medlemmar har med väljare? Denna kontakt går inte att ersätta med flashiga annonser.

Ett parti utan medlemmar är ingen levande organisation och är organisationen död sker ingen utveckling. Så slutsatsen är, partierna klarar sig inte utan sina medlemmar och det behövs fler partiaktiva!

Inga kommentarer: