fredag, mars 18, 2005

Njudungsparlamentet

I dag har jag haft förmånen att vara utskottsordförande för Allmänna utskottet B när Njudungsparlamentet sammanträdde. Det var gymnasieskolan i Vetlanda som arrangerade ett "ungdomsparlament" för att få lära sig mer om hur det går till i riksdagen. Eleverna har skrivit motioner och de skulle nu behandlas i utskott och sedan i kammardebatt. Motionerna spände över ett brett område, det var alltifrån subventionerade mensskydd till bredband åt alla och sänkt spritskatt.

Att spritskatten borde sänkas motiverade motionärerna med att avgaserna skulle minska om folk inte behövde åka till Danmark och Tyskland för att köpa sprit. Ett argument som jag inte hört från Härstedt ännu.

De motioner som i "mitt" utskott skapade mest diskussion var om mönstringen skulle vara frivillig eller ej. Motionärerna menade att det var slöseri med skattepengar att skicka folk på mönstring som ändå inte ville göra lumpen. Utskottet biföll motionen, likaså blev det bifall när hela Njudungsparlamentet debatterade i kammaren.

Det var en förmån att få vara en del i detta arbete och ta del av elevernas diskussion om motionerna. De argumenterade för och emot motionerna och det märktes att de satt sig in i frågorna, även om argumenten kanske inte är de man brukar få höra i en politisk debatt. Med detta engagemang och debattlusta finns det hopp om framtiden för kommunpolitiken i Vetlanda!

Inga kommentarer: