lördag, mars 12, 2005

Hur sa?

I Jönköpings län är det långa väntetider för att få en hörapparat utprovad. På Höglandet är väntetiderna över två år. Man kan ju förstå vad denna väntan innebär för alla de som behöver detta hjälpmedel för att höra. Tänk om de som behöver glasögon skulle behöva vänta två år för att få en synundersökning och glasögon utprovade. Men så är det ju inte och det kan nog förklaras med att optikerna inte är en del av landstingsverksamheten. Något som alla tar för givet. Är inte glasögon för exempelvis närsynta ett lika viktigt hjälpmedel som en hörapparat för någon med nedsatt hörseförmåga? Så, varför skulle inte hjälpmedel som hörapparater kunna hanteras på samma sätt som glasögon?

Diskussionen om väntetiderna för att få en hörapparat utprovad har pågått länge i Landstinget i Jönköpings län, men fortfarande är väntan lång för de som behöver hjälp. Landstinget styrs av socialdemokraterna och centern som milt uttryckt inte är direkt positivt inställda till entreprenader och alternativa vårdgivare. Mer pengar har anslagits i budgeten för att korta köerna, men att ta ytterligare ett steg och få en effektivare verksamhet inom detta område är man negativa till. Trots att det finns alternativ som kan korta köerna, tackar man nej. Landstinget är sig självt nog.

Socialdemokraterna brukar alltid säga sig värna om den svage och att inte storleken på plånboken skall ha betydelse för att få vård. Antar att det är fler än jag som lyfte på ögonbrynen när landstingsrådet Evert Wirfelt (c) uttalar sig å landstingsledningens vägnar och säger till JönköpingsPosten: "Men det hindrar inte att det finns privata verksamheter där patienter är beredda att betala vad det kostar för att snabbt få vård." Landstingsledningen ger med andra ord ett tydligt besked till alla som behöver hörapparat, har du inte råd får du snällt vänta i kö. Hur sa?

Inga kommentarer: