LO är oroade för att så få ungdomar söker sig till industriprogrammen på gymnasiet och därmed finns det risk för att industriarbetare blir ett framtida bristyrke. Men är det verkligen förvånande för LO att inte ungdomar söker sig till ett yrkesprogram inom en sektor där jobben i hyfsat stor utsträckning planeras att flytta utomlands? I Jönköpings län uppger 28 procent av företagen att de funderar över att flytta tillverkningen utomlands. Flytten sker huvudsakligen till östeuropa och asien där lönekostnaderna är avsevärt lägre än i Sverige. Ungdomar är läskunniga och hur attraktiv är en sektor där man nästintill varje dag får läsa om nya varsel?
Det vore mer intressant om LO oroade sig för att så många jobb försvinner utomlands och att nyföretagandet är så lågt.
Att få söker sig till omvårdnadsprogrammet är väl inte heller direkt förvånande. Lönen är låg och det är ett tungt och krävande jobb med helgtjänstgöring. Att det kommer att råda brist på arbetskraft inom denna sektor när den stora fyrtitalistkullen går i pension verkar spela mindre roll. Inte vill män inom industrin omskola sig till vårdsektorn heller, löneskillnaden är för stor och utbildningen kostar pengar. Vem vill ta studielån för att efter tre magra studieår komma ut i ett jobb som sjuksköterska med lägre lön än det monteringsjobb man blev uppsagd från tre år tidigare? Ekvationen går inte ihop och män saknas bland sjuksköterskor och undersköterskor. Vad säger LO om det?
LO är förvånade över att så många ungdomar söker sig till estetiska program trots att det är svårt att få jobb efter avklarade studier. Förklaringen är nog att ungdomarna får syssla med något de gillar under gymnasietiden samtidigt som de kan läsa in högskolebehörighet. Så resonerade iallafall min dotter som studerar på estetiska programmet med dansinriktning. Ungdomar är ju inte dumma.
onsdag, mars 30, 2005
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar