lördag, mars 26, 2005

Maria och regeringsmakten

I dag gästade Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand frukostbordet hos Lasse Bengtsson i TV4. Ett litet småtrevligt samtal, som blev lite intressant när Bengtsson frågade om regeringsmakten. Maria Wetterstrand var tydlig med att det är ett stort problem att ha ett samarbete som de har i dag med socialdemokraterna. De gör upp om vissa saker, men får ta ansvar för "allt" även om det inte ingår i uppgörelsen dem emellan och att regeringen gör upp med andra partier i frågor som Miljöpartiet inte alls kan tänka sig att stödja. Ja, så är livet för ett stödparti. Wetterstrand sa att det naturliga vore att antingen ingå i regeringen eller gå i opposition. Just det. Varför ställer man då upp på denna kohandel år efter år?
Wetterstrand sa vidare att det vore väl naturligt om socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet formulerade ett alternativ till den borgerliga alliansen före valet. Men att då gällde det för socialdemokraterna att börja kompromissa. Häpp.
För inte kan det väl fortfarande vara så att socialdemokraterna anser sig själva nog och tror att de kan "regerera vidare" med stöd från v och mp i utbyte mot några "köttben" i form av högre skatt på el och dylikt. Inte minst de senast opinionsmätningarna borde väl om något få socialdemokraterna att reagera och inse att det måste till en förändring. Frågan är om socialdemokraterna förmår att regera tillsammans med andra partier. Göran vill nog själv bestämma, som vanligt och då är chansen stor att han och hans gelikar får gå i opposition. Det är upplagt för en intensiv och spännande valrörelse.

Inga kommentarer: