onsdag, mars 23, 2005

Dags att avgå Barbro!

Migrationsminister Barbro Holmberg har gett den inhumana svenska flyktingpolitiken ett ansikte och för var gång hon uttalar sig om de apatiska flyktingbarnen trampar hon allt längre ner i träsket, träsket av cynism och kallhet.

I går visade Uppdrag granskning ett reportage om apatiska flyktingbarn. Ett välgjort reportage och som tydligt visar på att barnkonventionen inte efterlevs i asylprocessen. I den efterföljande studiodebatten försökte fru Holmberg att verka inkännande och la an den mjukaste röst hon kunde uppbringa. Det var "mmm och jag känner med dem". Vad hjälper det att stå där och mmm:a när hon är högsta ansvarig minister för dessa frågor och har makt att ryta till och få tillstånd en förändring?

Holmberg försökte sig på en liknelse för att belysa varför det var så viktigt att utreda om fenomenet "apatiska flyktingbarn" enbart finns i Sverige, vilket hon och den nationella samordnaren förfäktat ett antal gånger. Liknelsen handlade om en flod och barn som trillade i den och varför det då var viktigt att hitta stället där de trillade i. Att dra upp barnen i floden verkade vara underordnat, vilket läkaren i studion påpekade. Reportaget visade att det inte alls bara var i Sverige som det finns apatiska flyktingbarn. Det ville inte Holmberg svara på utan ville invänta en utredning om det förhåller sig så eller ej. Varför har hon då gång på gång uttalat sig om att det bara är i Sverige detta fenomen finns? Och på vilket sätt hjälper en sådan utredning de barn som i dag är apatiska och sondmatas? Holmberg borde slänga ut frälsarkransen och rädda barnen ur floden istället för att utreda ett staket.

Nej, Barbro Holmberg är cynisk och att säga att det vore en "human katastrof" att låta de apatiska flyktingbarnen stanna visar tydligt på att solidaritet och medmänsklighet saknas i den socialdemokratiska asyl- och flyktingpolitiken.

Som Rädda Barnen och Röda Korset mycket väl understryker, det finns redan i dag en lagstiftning som möjliggör att dessa barn får stanna. Frågan är varför denna inte tillämpas? Borde inte regeringen agera när Utlänningsnämnden och Migrationsverket inte följer gällande lagstiftning?

Barbro Holmberg sa i slutet av programmet att givetvis ska barn som har svåra psykiska problem få stanna av humanitära skäl. Vad fint då. Är det därför apatiska flyktingbarn bärs in på bår i flygplanen vid avvisning? Nej, det är dags att Barbro Holmberg tackar för sig.

Inga kommentarer: