fredag, november 16, 2007

Newcastle - Gateshead

Första dygnet på vår studieresa tillbringade vi i Newcastle och Gateshead. Grannkommuner där bara "ån" River Tyne skiljer dem åt.

Vi gjorde ett intressant besök på BALTIC Centre for Contemorary Art (Gateshead) och fick en intressant guidad tur. Hade gärna gått runt där en längre stund. Här är två bilder från utställningen:

Jag har tidigare skrivit om konserten med Jan Garbarek. Kan rekommenderas ett skivinköp med honom.

Innan vi gav oss av mot Liverpool var vi på Civic Center som är Newcastles stadshus och för ett samtal om kulturens betydelse för regional utveckling. Man menade att kulturen hade varit det som inlett omvandlingen av regionen och gett självkänsla och stolthet. Från Newcastles sida åker man lite snålskjuts på BALTIC och The Sage som ligger på andra sidan "ån". Newcastle har inte satsat på nya spektakulära byggnader utan mer på att rusta upp befintliga lokaler för kulturen och kulturarvet. De ville understryka att satsningar på kultur är inte lösningen med stort L men betyder otroligt mycket för regionens identitet. Kulturen har används som en språngbräda för satsningar på forskning och näringslivsutveckling.

Newcastle har ca 270 000 invånare och deras kulturbudget är på ca 5 miljoner pund per år.

Kul att flera av tjänstemännen lyfte fram fotbollens betydelse (i detta fall Newcastle). Det närmsta jag kom fotboll var att vi passerade St James Park ett par gånger. Jag hade inte svårt att tänka mig tjänstemannen från Arts of Council i en svartvitrandig tröja:-)

Det engelska köket är jag inte riktigt vän med. Inte heller när det luktar simhall om vattnet som serveras i tillbringarna...

Inga kommentarer: