onsdag, november 07, 2007

Ta ansvar för det lustfyllda sexet

Visst behöver sex- och samlevnadsundervisningen i skolan bli bättre. Men är den bristande undervisningen i ämnet hela orsaken till den epidemiska utvecklingen av klamydia? Nej, det är att göra det lite väl enkelt för sig. Det handlar om attityder och att ta ansvar för sin sexualitet. Och där har både RFSU och de tidigare socialdemokratiska regeringarna ett ansvar för att det brustit. Det förebyggande arbetet mot såväl oönskade graviditeter som könssjukdomar har inte varit direkt prioriterat för att uttrycka det milt. Istället har man betonat och uppmuntrat det lustfyllda och att pröva sig fram. Man har inte velat använda "skrämselpropaganda". Nähä. Vi kan ju se hur utvecklingen ser ut...

Jag är stolt över att Göran Hägglund som socialminister tar tag i frågan och inser allvaret. Det förebyggande arbetet prioriteras och där behövs alla goda krafter. Men inte minst det egna ansvaret.

Vi som var tonåringar på 80-talet minns kampanjerna för att man skulle använda kondom för att inte smittas av hiv. Kalla det skrämselpropaganda. Men det fungerade. Visst kan och ska man ha en lustfylld sexualitet. Vore ju för tråkigt annars. Det lustfyllda hör dock intimt samman med ansvar och omsorg om sin nästa. Använd kondom!

Inga kommentarer: