tisdag, april 07, 2009

Med blossande kinder...

Runt nyår började jag bli röd, småknottrig, varm och lite svullen på högra sidan av kinden. Området från ögat och ner till hakan. Det dök även upp blemmor som inte var finnar. Trodde att det kunde bero på lite för många goda tryffelpraliner. Icke, sa Nicke för även om jag lät bli choklad, försvann inte det röda på kinden. Under månaderna har det röda varit mer eller mindre framträdande. Det blev inte heller någon skillnad när jag bytte ansiktskräm, inte använde puder eller rouge. Märkligt.

Igår när jag vaknade var jag blossande röd och varm på båda kindorna och det hade dykt upp knottror och blemmor på vänsterkinden också. Kul! Not!

Fick en tid hos vårdcentralen och läkaren konstaterade snabbt vad som var fel. Jag har fått rosacea. Hade aldrig hört talas om denna hudsjukdom förut. Jag fick en sex veckors antibiotikakur samt en salva att smörja kinderna med. Antibiotikan och salvan gör att man ska undvika stark sol, men rosacean i sig triggas bl a av stark sol. Alltså ska stark sol undvikas även när kuren är över. Hm. Jag som älskar att vara ute i solen! Jag fick även rådet att använda solcreme med hög solskyddsfaktor och hatt eller keps när jag är ute i solen. Solcreme med SPF 30 inhandlades snabbt. Hatt? Keps? Ingetdera finns i min garderob. Får nog satsa på en snygg keps.

Jag var lite nedslagen när jag gick från vårdcentralen med medicinen i väskan och diagnosen på ett papper. Men samtidigt glad att få veta vad som var fel med mina röda kinder och utslag. Satte mig att surfa för att lära mig mer om rosacea. Konstaterar att den drabbar oftast kvinnor i medelåldern. Tack, förfallet kom snabbt efter 40.
Ca 10 procent av vuxna lider av sjukdomen, främst personer med blek hy. Jag har inte blek hy. Man vet inte vad sjukdomen beror på, men att den är kronisk. Kul.
Vidare kan man läsa att besvären kan utlösas och förvärras av faktorer som ökar blodkärlsgenomströmningen till ansiktshuden och därför bör man undvika t ex starkt kryddad mat, varm dryck, kyla, värme, sol och alkohol. Även stress räknas upp som en sak som påverkar sjukdomen negativt. Blev inte direkt gladare när jag surfat runt en stund...

Tar tacksamt emot tips på ansiktskrämer etc som är bra för huden och om det är andra saker man bör undvika för att inte trigga igång de blossande knottriga kinderna. Kan man inte sola alls?

Nu hoppas jag att antibiotikan och krämen ger snabb effekt. Jag vill inte gå runt med blossande, röda varma kinder...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Läste på din blogg att du har fått diagnosen Rosacea. Jag är nyfken och vll höra om antibiotikakuren hjälpte? Jag befarar att jag har fått samma sak, inte varit hos hudläkare ännu. Tacksam för alla råd och tips.

Hls
BW

Mia sa...

Hej,

ja, antibiotikakuren har hjälpt mig, men tyvärr får jag återkommande problem och har fått upprepa kuren.

Min hud reagerar direkt på om jag varit för mycket i stark sol utan hög solskyddsfaktor i ansiktet, likaså på stress och för lite sömn. Andra saker är vissa röda viner, choklad (kakao) och starkt kryddad mat (främst chili).

Jag använder en ansiktskräm från Clinique som ingår i serien redness solution. Den är bra, men dyr. Det finns även en kräm man kan använda för att dämpa blossande röda kinder i samma serie.

Försök med att se vad som påverkar din hud och blir det inte bättre, sök hjälp.

Mia

Anonym sa...

jag har också samma problem. Jag vet inte varför jag misstänker att för mycket sittande framför dataskärmen förvärrar saken. Vad tycker ni

Mia sa...

Jag har inte känt att arbete vid dataskärmen påverkat mina symtom. Nu sitter/står jag iofs sällan långa stunder vid datorn, men använder läsplatta desto mer. Det som påverkar mig mest är stress, dålig sömn, kakao och starkt kryddad mat.